14/3/08

Διαμορφώνουν τα Μ.Μ.Ε την πολιτική agenda; Η αισιόδοξη άποψη



Σημειώσεις από τα ενδότερα του Tae Kwo Do.....
H αυτονομία της πολιτικής, ο κοινωνικός και πολιτικός ρόλος των Μ.Μ.Ε, η ποιότητα της ενημέρωσης και οι συνθήκες διαμόρφωσης της κοινής γνώμης συνιστούν θέματα που κατέχουν ιδιαίτερα σημαντική θέση στη σύγχρονη πολιτική agenda του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μία εξόχως ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με την ως άνω προβληματική διεξήχθη νωρίτερα στο πλαίσιο του θεματικού πολιτικού εργαστηρίου 'Πολιτική & Μ.Μ.Ε: Ποιοι είναι οι ρόλοι;', με συμμετέχοντες τους Π.Τσίμα, Π.Μανδραβέλη, Κ. Μποτόπουλο, Δ. Χαραλάμπη και Γ. Παπαδημητρίου, υπό τον συντονισμό του Τ. Χυτήρη.
Το κεντρικό ερώτημα που διατυπώθηκε και επιχειρήθηκε να απαντηθεί είναι σε ποιο βαθμό είναι ικανά τα Μ.Μ.Ε να διαμορφώνουν την πολιτική agenda, ή εναλλακτικά να οριοθετούν και να ελέγχουν το πολιτικό παιχνίδι. Η ορθολογική και προσεκτική προσέγγιση καταλήγει - πιθανώς - σε μη αναμενόμενες, κατά μία έννοια μη αυθόρμητες, εκτιμήσεις. Αναδιατυπώνοντας ορισμένες βασικές απόψεις των εισηγητών (βλ. Μποτόπουλος, Τσίμας), θεωρώ ότι τα Μ.Μ.Ε ασκούν μικρότερη επιρροή στη διαμόρφωση της δημόσιας πολιτικής agenda από ό, τι ενδεχομένως είναι ευρέως αντιληπτό. Αναμφίβολα, τα Μ.Μ.Ε μεγενθύνουν, παραμορφώνουν, 'κατασκευάζουν' και χειραγωγούν την πολιτική είδηση, ωστόσο η πολιτική εξακολουθεί να διατηρεί την ισχύ της. Συνεπώς, στο αρχικό ερώτημα η απάντηση που τοποθετείται εγγύτερα στην πραγματικότητα είναι ' και ναι και όχι'. Δίχως αμφιβολία, είναι μία αισιόδοξη προσέγγιση του θέματος που διανοίγει προοπτικές για μία νέα προοδευτική αντίληψη περί την αυτονομία της πολιτικής. Παραθέτω τρία ενδεικτικά παραδείγματα (Π.Τσίμας) που αιτιολογούν επαρκώς αυτή την αντίληψη: η καταψήφιση του Ευρωσυντάγματος στη Γαλλία ενώ ο Τύπος είχε εκφραστεί στη συντριπτική του πλειοψηφία θετικά, η ήττα του Τ. Παπαδόπουλου στην Κύπρο αν και ασκούσε ισχυρό έλεγχο στα Μ.Μ.Ε και η πρώτη νίκη του Ερντογάν παρά την καταφανή εχθρική στάση των τουρκικών Μ.Μ.Ε.
Συμπέρασμα: όταν η πολιτική αναδεικνύει τις βαθύτερες κοινωνικές διεργασίες και τα ουσιώδη κοινωνικά αιτήματα τότε η πολιτική agenda προσδιορίζεται αποκλειστικά από αυτήν. Η ισχύς των εξωθεσμικών επιρροών είναι περιορισμένη. Αυτή είναι η προοδευτική αντίληψη για την αυτονομία της πολιτικής. Αυτονομία από την συγκυριακή και επικοινωνική διαχείριση των Media (δεν παίζει το παιχνίδι τους όσο ισχυρά και αν είναι) και γνήσια αντιπροσώπευση του κοινωνικού ζητήματος (social question). Θέλει πολιτική βούληση, ταλέντο και επιμονή!


3 comments:

Nikos Lioliopoulos on 17 Μαρτίου 2008 στις 4:21 μ.μ. είπε...

. Εγω θα ήθελα να προσθέσω και ένα ακόμη παράδειγμα : τη Νίκη του Γιώργου στις εκλογές του Πασοκ κόντρα στην προκλητική υποστήριξη όλων σχεδόν των μέσων στο πρόσωπο του Βενιζέλου.

tassosdikas on 19 Μαρτίου 2008 στις 11:20 μ.μ. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
tassosdikas on 19 Μαρτίου 2008 στις 11:28 μ.μ. είπε...

" MME - ΠΟΛΙΤΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ "

Είναι σχετικό και το παραπάνω σχόλιό μου:

http://tassosdi.blogspot.com/2008/01/mme.html

Sponsors

Archive

 

Homo sapiens. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com