16/3/08

Η πολιτική του 'διαίρει και βασίλευε', ο ανύπαρκτος διάλογος και η αποθέωση της συντεχνιακής λογικής



Οι ποιοτικές προδιαγραφές του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα είναι εξόχως χαμηλές. Οι κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις που προκύπτουν από την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και στο κράτος διογκώνονται επικίνδυνα, με δυσμενείς επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, λόγω της καταφανούς έλλειψης κοινωνικής εμπιστοσύνης και του ατροφικού κοινωνικού διαλόγου. Η διαπίστωση είναι μη διαψεύσιμη: η δημόσια συζήτηση είναι ανώφελη διότι λείπει η δημοκρατική κουλτούρα της διαπραγμάτευσης, της αμοιβαίας υποχώρησης, της εμπιστοσύνης, της αλληλοκατανόησης και του ανιδιοτελούς συμβιβασμού.
Η διαμορφωθείσα εκρηκτική κοινωνική κατάσταση λόγω των απεργιών είναι ενδεικτική. Τα προβλήματα που προκύπτουν από τη στάση εργασίας κοινωνικών ομάδων που απασχολούνται σε τομείς κοινωνικού ενδιαφέροντος (Δ.Ε.Η, καθαριότητα) ανάγονται στο ζήτημα της έλλειψης ενός λειτουργικού συμβιβασμού μεταξύ των διαφορετικών δικαιωμάτων (το δικαίωμα στην απεργία και το δικαίωμα του πολίτη να καταναλώνει τις υπηρεσίες που πληρώνει). Ο λειτουργικός και παραγωγικός συμβιβασμός συγκρουόμενων δικαιωμάτων είναι εφικτός σε ώριμες κοινωνίες των πολιτών με υψηλά ποιοτικά standards κοινωνικού διαλόγου. Εδώ, κυριαρχεί η δαιμονοποίηση των αιτημάτων, οι άναρθρες κραυγές και η περιχαράκωση στα ατομικά ή συντεχνιακά συμφέροντα.
Η ευθύνη της πολιτείας είναι εξαιρετικά σημαντική. Η αποφυγή της συζήτησης με τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται από την προώθηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εξωθεί τους θιγόμενους σε ακραίες στάσεις (διακοπές ρεύματος, μη λειτουργία χρηματιστηρίου, συσσώρευση απορριμάτων). Ο ειλικρινής διάλογος αντικαθίσταται από τη λογική του 'διαίρει και βασίλευε'. Τεχνητή πόλωση και δημιουργία συγκρούσεων μεταξύ των κοινωνικών ομάδων(πολίτες εναντίον εργαζομένων της Δ.Ε.Η, των λιμενεργατών, των οδοκαθαραριστών). Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται η εξασφάλιση της διάχυτης συντεχνιακής λογικής. Η υποστήριξη του ηλεκτρονικού Τύπου (κανάλια) για την εφαρμογή του 'διαίρει και βασίλευε' είναι επιτακτική εξ ου και η άτυπη (συνειδητή ή ασύνειδη) συμπαιγνία κυβέρνησης - Μ.Μ.Ε. Η συντεχνιακή λογική, το ίδιον συμφέρον και η ανώριμη δημοκρατία σε αποθέωση!

Sponsors

Archive

 

Homo sapiens. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com