16/3/08

Νέα Δικαιώματα: σύγχρονες προκλήσεις για μία προοδευτική κοινωνία


Στο περιθώριο των Συνεδριακών διαδικασιών του ΠΑ.ΣΟ.Κ πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Republic μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση περί τα νέα δικαιώματα και τις κοινωνικές - πολιτικές προκλήσεις που εγείρει η ανάγκη για μία προοδευτική, ανοιχτή, πολυπολιτισμική και ανεκτική κοινωνία. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Φίλιππος Σαββίδης (ΙΣΤΑΜΕ), ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος (Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι), η Μαριαλένα Κλώκα (Uncovered City), η Ευαγγελία Βλάμη (ΟΛΚΕ), και ο Παύλος Χατζόπουλος (Re-public). Επίσης, συμμετείχαν ο καθηγητής Αχιλλέας Μητσός και η Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ, Πωλίνα Λάμψα.


Το γενικό συμπέρασμα της συζήτησης αφορά στην αδήριτη ανάγκη να δoθούν πειστικές απαντήσεις από το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία στα πιεστικά προβλήματα που προκύπτουν από τις κοινωνικές, θεσμικές και πολιτικές διακρίσεις εις βάρος ορισμένων κοινωνικών ομάδων που τοποθετούνται εκ των πραγμάτων στο κοινωνικό περιθώριο και εξωθούνται στον κοινωνικό αποκλεισμό (μετανάστες, ομοφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ, πόρνες, φυλακισμένοι κτλ.). Η προώθηση των νέων δικαιωμάτων απαιτεί πολιτικό δυναμισμό, κοινωνική ενεργοποίηση και συστηματική διεκδίκηση. Το παράδειγμα της εφαρμογής φιλελεύθερων πολιτικών από τους Ισπανούς Σοσιαλιστές είναι ενδεικτικό.
Υ.Γ. Δυστυχώς, η συζήτηση δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στο Συνέδριο, οι οποίοι περί άλλα τύρβαζαν (ο νοών νοείτω!)


4 comments:

Nikos Lioliopoulos on 17 Μαρτίου 2008 στις 4:27 μ.μ. είπε...

Επειδή ο νοών δε νοείτω πάντοτε, ή μάλλον νοείτω αλλά δεν έχει την απαιτούμενη φαντασία για το ποιο ήταν το κεντρικό νόημα του συνεδρίου δώσ'μας αν θες μερικά παραδείγματα εν τάχη.

Homo Sapiens on 17 Μαρτίου 2008 στις 7:04 μ.μ. είπε...

Αγαπητέ κ. Λιολιόπουλε,

ήταν πράγματι λυπηρό σε μία τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση να μην παρευρεθεί ούτε ένας Σύνεδρος. Εκτός, για να μην τις αδικώ, από δύο γυναίκες που πέρασαν τυχαία από το χώρο του republic στο τέλος της συζήτησης. Νομίζω ότι, οι καφέδες, τα τσιγάρα, το πολιτικό κουτσομπολιό, οι συζητήσεις για τη σαββατιάτικη έξοδο στην Αθήνα και -βέβαια - ο αγώνας δρόμου για τις ψήφους ήταν θέματα περισσότερο ενδιαφέροντα για την πλειοψηφία των Συνέδρων. Με συγχωρείτε αν θεωρείτε ότι θίγεστε από το σχόλιό μου, αλλά αυτό που περιγράφω είναι μια πραγματικότητα και έπρεπε να την στηλιτεύσω. Από εκεί και πέρα, δεν αντιλέγω ότι πολλοί εκ των Συνέδρων επέδειξαν όντως πραγματικό πολιτικό ενδιαφέρον για την διαδικασία.Τι λέτε;

Nikos Lioliopoulos on 18 Μαρτίου 2008 στις 5:07 μ.μ. είπε...

Οχι βέβαια δεν θίγομαι καθόλου , ίσα ίσα που το επικροτώ. Εγώ απλά σε τσίγγλισα λιγάκι για να γίνεις πιο συγκεκριμένος. "Οι καφέδες, τα τσιγάρα, το πολιτικό κουτσομπολιό, οι συζητήσεις για τη σαββατιάτικη έξοδο στην Αθήνα και -βέβαια - ο αγώνας δρόμου για τις ψήφους".Αυτοι είμαστε και δεν αλλάζουμε με τίποτα . Οπως οι βιολιτζήδες στον τιτανικό που πάιζαν ενώ το καράβι βούλιαζε.
οσο για αυτούς που απέδειξαν πολιτικό ενδιαφέρον,Ελάχιστοι...

Homo Sapiens on 18 Μαρτίου 2008 στις 9:59 μ.μ. είπε...

Τα παράδειγμα του Τιτανικού είναι το πλέον ευρηματικό!!

Sponsors

Archive

 

Homo sapiens. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com