27/3/08

Αντιπολιτευτική διελκυστίνδα ΠΑ.ΣΟ.Κ - ΣΥ.ΡΙΖ.Α


Οι πρωτοβουλίες των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης (πρόταση για δημοψήφισμα, πρόταση μομφής) που διατρέχουν την πολιτική επικαιρότητα μπορούν να ιδωθούν υπό το πρίσμα ενός ιδιότυπου πολιτικού ανταγωνισμού. Πέρα από τις αξιολογικές κρίσεις για τις εκατέρωθεν πολιτικές στρατηγικές και την προστιθέμενη πολιτική αξία των δύο πρωτοβουλιών, θεωρώ ότι ο πολιτικός ή/και επικοινωνιακός ανταγωνισμός των δύο κομμάτων είναι πραγματικός - ορατός, υπό την έννοια ότι εξηγείται επαρκώς από τη δημοσκοπική συγκυρία, που οπωσδήποτε ασκεί ισχυρή επιρροή στην πολιτική τακτική και τον δημόσιο λόγο των δύο κομμάτων. Βέβαια, ο ανταγωνισμός αφ' εαυτού δεν είναι κακός, εφόσον συντείνει στην ενίσχυση της αντιπολιτευτικής αποτελεσματικότητας και διεγείρει τα πολιτικά αντανακλαστικά των δύο κομμάτων. Ωστόσο - επιδιώκοντας να προσεγγίσω τους πιθανούς πολιτικούς κινδύνους για το ΠΑ.ΣΟ.Κ - θεωρώ ότι σ' αυτή την περίπτωση πρόκειται περισσότερο για έναν ανταγωνισμό με αρνητικά αποτελέσματα (ανταγωνισμός προς τα κάτω) και λιγότερο για μία αποτελεσματική άμιλλα. Ελλοχεύουν λόγου χάρη οι ακόλουθοι κίνδυνοι:
1. To ΠΑ.ΣΟ.Κ κινδυνεύει να απολέσει την πλειοψηφική και κυβερνητική του ταυτότητα και να εκπέσει σε κόμμα ανέξοδης διαμαρτυρίας και λαϊκισμού.
2. Επιδιώκει να αναχαιτίσει την συγκυριακή (ή μη) άνοδο του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ αφήνοντας ακάλυπτο τον στρατηγικό χώρο του κέντρου.
3. Η υιοθέτηση και υποστήριξη όλων των αιτημάτων όλων των κοινωνικών ομάδων διαμορφώνει προϋποθέσεις ενός μελλοντικού μεταρρυθμιστικού εγκλωβισμού. Όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ επανέλθει στην εξουσία θα δυσκολευτεί να προωθήσει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που εκ των πραγμάτων έχουν κόστος (κάποιοι χάνουν, κάποιοι κερδίζουν)
Νομίζω ότι οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και μπορούν να μετασχηματίσουν τον προοδευτικό και πλειοψηφικό χαρακτήρα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η στρατηγική του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ να σύρει το ΠΑ.ΣΟ.Κ σε πολιτικό ανταγωνισμό παράγει σήμερα πολιτικά οφέλη για τον ίδιο, ωστόσο η διάχυτη αλαζονεία πιθανώς να αποδειχθεί κακός σύμβουλος: το χαμηλής πολιτικής αισθητικής ευφυολόγημα 'Καλώς τα παιδιά' σημαίνει πολλά!!

7 comments:

Nikos Lioliopoulos on 27 Μαρτίου 2008 στις 12:52 μ.μ. είπε...

Πάρα πολύ σωστή ανάλυση φίλε homo συμφωνώ απόλυτα. Δεν ξέρω βέβαια αν η αλαζονεία του Σύριζα είναι κακή για τον ίδιο, σίγουρα όμως δείχνει το πόσο λανθασμένη είναι η πολιτική του Πασόκ τις τελευταίες μέρες.
Y.Γ.Διαβάζω καθημερινά το blog σου. Είναι μια σπουδαία δουλειά συνέχισε.

Homo Sapiens on 27 Μαρτίου 2008 στις 1:11 μ.μ. είπε...

@ nikos lioliopoulos

Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια κι ανταποδίδω κι εγώ.

Homo Sapiens on 27 Μαρτίου 2008 στις 1:34 μ.μ. είπε...

@ nikos lioliopoulos

προσθέτω ότι δεν διαφωνώ με την πρόταση δυσπιστίας. Στην παρούσα συγκυρία ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο πολιτικής. Ωστόσο, επισημαίνω τους πιθανούς κινδύνους από την εμπλοκή του ΠΑ.ΣΟ.Κ από εδώ και στο εξής σε έναν πολιτικό ανταγωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι θεωρώ ότι δεν του προσφέρει πολιτικά και εκλογικά οφέλη

tractatus on 27 Μαρτίου 2008 στις 1:50 μ.μ. είπε...

homo, το πρόβλημα είναι απο την αρχή ότι αντι ο καθένας να κρατήσει, να σχηματοποιήσει, να εκφράσει την δική του πρόταση, βασισμένη στη δική του 'ασφάλεια', αυτονομία και δυναμική, συρόμαστε σε μια, εκ των πραγμάτων της εποχής..., επικοινωνιακή τακτική με αιφνιδιασμούς και αδούλευτες κοινωνικοπολιτικά προτάσεις που δεν έχουν επιστροφή στην κοινωνία. Η πρόταση μομφής απαντά στη πρόταση για το δημοψήφισμα;
Οι εκδηλώσεις διμαρτυρίας είναι κοινές;
Οι αρχηγοί έχουν συμφωνήσει απο πρίν σε κάποια τακτική;
Οι παρεμβάσεις στην κοινωνία και στους συλλόγους έχουν γίνει σε ικανοποιητικό βαθμό και επιτρέπουν πλέον λαϊκές συναινέσης ή απλά συναινέσης με τους κοινωνικούς εταίρους;
Μπερδεύεται ο κόσμος...κυρίως του ΠΑΣΟΚ (αυτός που θέλει συνεργασία αλλά κι εκείνος που δεν θέλει) να δεί το πολιτικό διακύβευμα...και, δυστυχώς, το αποτέλεσμα θα είναι οτι τίποτα δεν θα αλλάξει...απλά θα καθυστερήσει.
Εν κατακλείδι αν υπάρχει έστω και μια μικρή πιθανότητα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αυτή πρέπει να είναι στο ύψος των περιστάσεων και οι περιστάσεις...είναι απαιτητικές αν θέλουμε να ξεφύγουμε τόσο απο τη κυβέρνηση της ΝΔ όσο και απο την απολίτικη μάζα ατόμων που είναι απλά χειροκροτητές και στην ουσία αδιάφοροι...

Homo Sapiens on 27 Μαρτίου 2008 στις 2:23 μ.μ. είπε...

@tractatus

Έτσι είναι...οι αιφνιδιαστικές και απασπασματικές πολιτικές πρωτοβουλίες έχουν πολιτικό - στρατηγικό περιεχόμενο και εξυπηρετούν την κομματική τακτική, όμως περισσότερο οδηγούν σε ένα πολιτικό αγώνα δρόμου με επικοινωνιακό διακύβευμα και λιγότερο διαμορφώνουν προϋποθέσεις για μία συνεκτική προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία.

Η μακροχρόνια δυναμική των κομμάτων βασίζεται στο λόγο, στη δημιουργική πρόταση, στην αξιοπιστία και στην εμπιστοσύνη. Η περιχαράκωση σε πολιτικά στερεότυπα και ιδεοληψίες που παράγουν μόνο άναρθρες κραυγές, δυσαρέσκια και διαμαρτυρία, έχει μεν συγκυριακά οφέλη, αλλά οπωσδήποτε δε συνιστά προοπτική για την αποτελεσματική διεκδίκηση της εξουσίας. Το Πα.Σο.Κ έχει ακόμα το συγκριτικό πλεονέκτημα, αρκεί να το αξιοποιήσει εγκαίρως.

tractatus on 27 Μαρτίου 2008 στις 8:06 μ.μ. είπε...

Συμφωνώ...

Ανώνυμος είπε...

Τουλαχιστον φίλε μου, τις τελευταίες μέρες είδαμε μια αντίδραση..είχαμε καιρό δε νομίζεις.! γενικότερα συμφωνώ μαζί σου. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να συνεχίσει να αναλώνεται σε έναν αγώνα με το ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα φωνάξει περισσότερο... Με αυτή τη τακτική μόνο την αμηχανία του για την διαφαινόμενη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να δείξει. Εκεί που τείνω να διαφωνήσω μαζί σου είναι στο οτί ένα κόμμα εξουσίας όπως το ΠΑΣΣΟΚ δεν θα πρέπει να διαμαρτύρεται.. Μήπως το ότι φέρθηκε ως κόμμα εξουσίας ως τώρα (και κατέπέκταση αλαζωνικά)αποτελεί βασικό συστατικό της αποτυχημένης αντιπολιτευτικής του δράσης !?! Φιλιά απο Δράμα..ΠΑΝΟΣ

Sponsors

Archive

 

Homo sapiens. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com