28/3/08

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ως χρεοκοπημένη ΔΕΚΟ!



Το διακύβευμα της πολιτικής - κομματικής ανασυγκρότησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ και η προϋπόθεση της κοινωνικής - εκλογικής του ανάκαμψης είναι η βαθμιαία απελευθέρωση από τα δεσμά της κρατικιστικής κουλτούρας που διέπει την οργανωτική και λειτουργική του δομή. Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του 'ανοικτού κόμματος' και ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική ανανέωση της στελεχιακής κορυφής του κόμματος, η κατάσταση στη βάση και στο εποικοδόμημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ παραμένει προβληματική. Η διερεύνηση του κομματικού δυναμικού στο πρόσφατο Συνέδριο, η στελέχωση των τοπικών οργανώσεων και η χαμηλή πολιτική αποδοτικότητα πλήθους βουλευτών αναδεικνύουν ένα κορυφαίο πρόβλημα που εδράζεται σε μία αναχρονιστική, κρατικιστική, βαθιά κομματική, φατριαστική και ιεραρχική κουλτούρα. Διατυπώνω το ακόλουθο συμπέρασμα: στην επιλογή του ανθρώπινου δυναμικού ελάχιστη αξία έχει η ικανότητα παραγωγής πολιτικού έργου. Η υποστήριξη από ομαδάρχες, οι επετηρίδες και η προϋπηρεσία εξασφαλίζουν την εξέλιξη. Το χαμηλό μέσο μορφωτικό επίπεδο, η έλλειψη δεξιοτήτων και η χαμηλή πολιτική παραγωγικότητα παράγουν ισχνά κοινωνικοπολιτικά αποτελέσματα και δημιουργούν αντικίνητρα για τη συμμετοχή νέων ανθρώπων, ενώ διασφαλίζουν τους «εντός των τειχών ενισχύοντας έτσι τον φαύλο κύκλο. Είναι διάχυτη η λογική του κόμματος για το κόμμα, η λογική των εσωτερικών ισορροπιών, η ικανοποίηση της εσωτερικής κομματικής κατανάλωσης. Η συμβιωτική σχέση του κόμματος με αυτού του είδους την κουλτούρα θυμίζει τον τρόπο λειτουργίας των χρεοκοπημένων σοβιετικών επιχειρήσεων και δίχως αμφιβολία αποτελεί πολιτικό και κομματικό κατάλοιπο του αναποτελεσματικού κρατισμού της δεκαετίας του '80.
Υ.Γ Το συνέδριο δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις σε αυτό το θέμα. Η απελευθέρωση από τα δεσμά του κομματικού αναχρονισμού είναι το μεγάλο ζητούμενο για τον Γ.Παπανδρέου και - κυρίως - για τις προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

4 comments:

Homo Sapiens on 28 Μαρτίου 2008 στις 10:46 π.μ. είπε...

Λησμόνησα να αναφέρω ότι, σχετικά εύκολα παρακάμπτουν τα κομματικά τείχη οι νέοι πολιτικοί του Life style, που βέβαια κι αυτό αποτελεί άλλη μία περίπτωση πολιτικής και κομματικής στρέβλωσης...

Nikos Lioliopoulos on 28 Μαρτίου 2008 στις 3:34 μ.μ. είπε...

"Η απελευθέρωση από τα δεσμά του κομματικού αναχρονισμού είναι το μεγάλο ζητούμενο για τον Γ.Παπανδρέου και - κυρίως - για τις προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ."
Πολύ σωστό. Μόνο που φοβάμαι πως αντί να απελευθερώνεται , δένεται όλο και περισσότερο.Τί κρίμα!

tractatus on 28 Μαρτίου 2008 στις 5:12 μ.μ. είπε...

Το πόσο συμφωνώ μαζί σου μπορείς να το δείς σε προηγούμενα post μου...συμφωνώ, επίσης, και επαυξάνω με το σχόλιο που είναι καθοριστικό για την πραγματική και όχι για την επίπλαστη αλλαγή... έχουμε πολλά να πούμε...:)

Homo Sapiens on 28 Μαρτίου 2008 στις 8:27 μ.μ. είπε...

@ tractatus

Χαίρομαι που συμφωνούμε και ακόμη περισσότερο που έχουμε πολλά να πούμε...:) Aς είναι η blogoσφαιρα αυτή που θα τραβήξει τον κρίσιμο κρίκο ώστε να δημιουργηθεί η ποθούμενη αλυσιδωτή αντίδραση (βλ. Ανδρουλάκη!)

@ nikos
Είναι δύσκολη διαδικασία.Απαιτεί θυσίες, πολιτικό κόστος και συγκρούσεις. Όπως, άλλωστε, κάθε αλλαγή...Αν το ΠαΣοΚ συνειδησιακά και βιωματικά επιθυμεί την ταύτισή του με την πρόοδο και την αλλαγή οφείλει να το κάνει...Από τον Πρόεδρο μέχρι το τελευταίο μέλος...

Sponsors

Archive

 

Homo sapiens. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com