4/4/08

Συμπεράσματα από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ


Κωδικοποιώ ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα που προκύπτουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι:
1. Τα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου αποτυπώνουν την αυτονόητη υπερίσχυση του διεθνούς δικαίου και της κοινής λογικής έναντι καιροσκοπικών ΄λογικών΄ και τυχοδιωκτικών συμφερόντων.
2. Η πειστικότητα της ελληνικής διπλωματίας και η εξεύρεση συμμάχων οφείλεται: α) αφενός στη χρήση σύγχρονης, ρεαλιστικής και ευέλικτης διπλωματικής γλώσσας (σημεία αναφοράς το διεθνές δίκαιο και η περιφερειακή ασφάλεια) και αφετέρου στην επιμελή αποδέσμευση της διπλωματικής λογικής από ιστορικά και πολιτισμικά συμπλέγματα που είναι δυσνόητα στον διεθνή παράγοντα. β) η υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης βοήθησε στην 'λογική' υποχώρηση από ακραίες (μαξιμαλιστικές) θέσεις και στην ενίσχυση της ρεαλιστικής διπλωματίας έναντι του λαϊκισμού.
3. Οι νέοι διπλωματικοί και διαπραγματευτικοί συσχετισμοί θα ασκήσουν ισχυρές πιέσεις στη FYROM να αναπροσδιορίσει τη στρατηγική της (πέρα από τον βλακώδη εθνικισμό) και να αποδεσμευθεί από την 'τυφλή' εμπιστοσύνη στην ισχύ των Η.Π.Α.
4. Η διαχείριση των πολιτικών αποτελεσμάτων της Συνόδου πρέπει να γίνει με σύνεση και νηφαλιότητα (οι πανυγηρισμοί βλάπτουν) διότι, αφενός πρέπει να αποφευχθεί η όξυνση των εθνικιστικών παραληρημάτων στη γείτονα και αφετέρου να προετοιμαστεί με ορθολογικό τρόπο η νέα διαπραγματευτική θέση ως προς τη διαδικασία του 'ονόματος' και την αντιμετώπιση των δεδομένων αμερικανικών πιέσεων.
5. Για τους συνωμοσιολόγους και τους δύσπιστους του εσωτερικού, αποδεικνύεται ότι κανείς δεν επιβουλεύεται τα εθνικά μας δίκαια και καμία παγκόσμια συνωμοσία δεν εξυφαίνεται εναντίον μας.
Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προωθεί αποτελεσματικά τα εθνικά της συμφέροντα μόνο όταν συμπεριφέρεται ως το ευρωπαϊκό κράτος των Βαλκανίων και όχι ως το "βαλκανικό" κράτος της Ευρώπης...

2 comments:

tractatus on 4 Απριλίου 2008 στις 9:19 μ.μ. είπε...

Ο ΚΚ έκανε πάλι εσωτερική μικροπολιτική....διάβασες τη συνέντευξη τύπου...η μισή ήταν προς τους Ελληνες επι τη ευκαιρία....έχω αναρτήσει την ίδια θεματολογία...θα δείς τι εννοώ.

tractatus on 5 Απριλίου 2008 στις 12:31 μ.μ. είπε...

Κι όταν κάποιοι τα λένε εγκαίρως...δες άλλη μια μικ΄ρη παρέμβαση που ανέβασα για το θέμα.

Sponsors

Archive

 

Homo sapiens. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com