28/5/08

No One to Turn to


Υπό αυτόν τον τίτλο δημοσιεύεται η συγκλονιστική έκθεση (No one to turn to) της βρετανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης "Save the Children" σχετικά με τις περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης/κακοποίησης παιδιών από μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων ή/και διεθνών ειρηνευτικών αποστολών. Η έκθεση αναδεικνύει -μεταξύ άλλων- το κρίσιμο πρόβλημα της συστηματικής απόκρυψης του φαινομένου υπό το φόβο - κίνδυνο απώλειας της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η έκθεση αποτελεί προϊόν ενδελεχούς εμπειρικής έρευνας (group discussions, meetings, interviews...) της οργάνωσης σε τρεις χώρες: Ακτή Ελεφαντοστού, Νότιο Σουδάν και Αϊτή (στην έκθεση υπάρχει ειδικό κεφάλαιο με τη μεθοδολογία της έρευνας). Από την έρευνα προκύπτουν περιπτώσεις παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης με δράστες προερχόμενους συνολικά από 23 διεθνείς οργανώσεις (ανθρωπιστικές, ειρηνευτικές...) με διαφορετικές αποστολές: επισιτιστική βοήθεια, φροντίδα, εκπαίδευση, ασφάλεια, υγεία, στέγαση, ανασυγκρότηση. Ειδικότερα στην Αϊτή και στην Ακτή Ελεφαντοστού, πλήθος περιπτώσεων καταγράφεται με δράστες στρατιώτες του τμήματος ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ (UN Department of Peecekeeping Operations). Σε ό, τι αφορά τη θέση των δραστών στην ιεραρχική δομή των οργανώσεων, συναντώνται περιπτώσεις από όλο το φάσμα της ιεραρχίας, από οδηγούς και φύλακες μέχρι ανώτερους διευθυντές (senior managers). Οι κύριες μορφές εκμετάλλευσης που διαπιστώνονται είναι οι βιασμοί, η αναγκαστική πορνεία, οι παρενοχλήσεις, η πορνογραφία, η ανταλλαγή ανθρωπιστικής βοήθειας με σεξουαλικές υπηρεσίες κτλ. Στο τέλος της έκθεσης, απευθύνεται δραματική έκκληση στη διεθνή κοινότητα για τη σύσταση ειδικής διεθνούς επιτροπής επιτηρητών με αρμοδιότητα την προληπτική δράση και τον αποτελεσματικό έλεγχο αυτού του απάνθρωπου φαινομένου από τους "επαγγελματίες ανθρωπιστές".
Δείτε εδώ την σχετική αναφορά της Καθημερινής υπό τον εύστοχο τίτλο "Τα παιδιά κινδυνεύουν από διεστραμμένους «σωτήρες»".

5 comments:

pinelopi t. on 29 Μαΐου 2008 στις 9:52 π.μ. είπε...

είναι μια είδηση που συγκλονίζει..τί άνθρωποι μπορεί να είναι αυτοί που εκμεταλλέυονται την τραγική κατάσταση αυτών των παιδιών.. που εκμεταλλεύονται το όνειρό τους να ζήσουν..δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψεις τα συναισθήματα του κοινού νου γι' αυτούς τους ανθρώπους..δε γίνεται να τους αφήσουν ατιμώρητους.
Κι αυτά τα παιδιά πως θα τα προστατεύσουμε???

Homo Sapiens on 29 Μαΐου 2008 στις 12:44 μ.μ. είπε...

Πηνελόπη,

συνδύασε τα πορίσματα αυτής της έρευνας με τις επίκαιρες δημοσιεύσεις για τα κέρδη της παγκόσμιας βιομηχανίας παιδικής πορνογραφίας (ή απο το trafficking), που - δίχως αμφιβολία - προκύπτουν σε μεγάλο βαθμό από την ισχυρή ζήτηση για τέτοιου είδους εγκληματικές και διεστραμμένες υπηρεσίες από τον δυτικο-αναπτυγμένο κόσμο, και συνειδητοποίησε τον εύρος της κρίσης των ηθικών θεμελίων του αναπτυγμένου δυτικού κόσμου....

Valderosso on 29 Μαΐου 2008 στις 1:23 μ.μ. είπε...

Ολοι μας κινδυνεύουμε από διεστράμμένους Σωτήρες.

Homo Sapiens on 29 Μαΐου 2008 στις 1:34 μ.μ. είπε...

Valderosso,

καλώς όρισες!

Να υποθέσω ότι η διαπίστωσή σου έχει...πολιτικό περιεχόμενο;

Αναμένω αναλυτικότερο σχόλιο...

Valderosso on 29 Μαΐου 2008 στις 2:53 μ.μ. είπε...

Ασφαλώς. Τον νέο μας σωτήρα τόν είδαμε ήδη στό βήμα τής Βουλής, πρίν γίνει Βουλευτής, ελέω ΓΑΠ.

Sponsors

Archive

 

Homo sapiens. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com