6/6/08

Οι ακραίοι - επικίνδυνοι φανατικοί ως αυτόκλητοι “σωτήρες”


Η ιδεοληπτική μονομανία, ο φανατικός συμπλεγματισμός και ο ακραίος αναχρονισμός, όπως αποτυπώνονται και αναπαράγονται εναργώς και με επιμονή από το media system, είναι “φαινόμενα” που -αναμφίβολα- προκαλούν ελάχιστη εντύπωση. Άλλωστε, πρόκειται για συνήθεις καταστάσεις, τακτικά επαναλαμβανόμενες και επιμελώς μεγενθυμένες, ώστε η εξοικείωσή μας με αυτές να θεωρείται σχετικά δεδομένη. Ωστόσο, όταν ο φανατικός δογματισμός υπερβαίνει τις απλές διατυπώσεις (έκφραση γνώμης) και μετασχηματίζεται αφενός σε άθλιο ηθικοπλαστικό (και αυθαίρετα συμπερασματικό) λόγο, αυστηρά προσβλητικό για θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αξίες (αξιοπρέπεια) και δικαιώματα (διαφορετικότητα), και αφετέρου σε επικίνδυνες πράξεις που αντιβαίνουν στις γενικά αποδεκτές αρχές της δημοκρατικής νομιμότητας, τότε τα -κατά τα άλλα- συνήθη φαινόμενα μετατρέπονται σε πραγματικές απειλές.
Αφορμή γι’ αυτή τη σύντομη εισαγωγή, όπως πιθανόν γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι οι απαράδεκτες, αντιδραστικές, ανήθικες και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές αφενός των κοινωνικών σχολιαστών - κριτικών περί το γεγονός του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο και αφετέρου των γνωστών - άγνωστων τραμπούκων (πληρωμένοι μπράβοι και επαγγελματίες επαναστάτες/αντάρτες) που δρούν ανέλεγκτα στα πανεπιστήμια. Το κοινό στοιχείο των δύο περιπτώσεων, είναι η αυτόκλητη δράση και ‘αυτοθυσία’ τους για την προστασία μας από τα «καινά δαιμόνια» (βλ. ομοφυλόφιλοι, παγκοσμιοποίηση κτλ) και τη σωτηρία των αναλλοίωτων ελληνοχριστιανικών και κοινωνικών αξιών.
Επιλέγω να σχολιάσω σ΄ αυτή την ανάρτηση την πρώτη περίπτωση (η δεύτερη έχει αναλυτικά σχολιασθεί και σε παλαιότερα post για την Παιδεία). Προκαλεί οργή και αγανάκτηση η τηλεοπτική ‘παρέλαση’ ενός χυδαίου και ανήθικου τηλεοπτικού συρφετού που συγκροτείται από φανατικούς - έξω από κάθε έννοια πνευματικότητας/θρησκευτικότητας - ιερείς, ακραίους δεξιόφρονες που εργολαβικά έχουν αναλάβει το ιερό καθήκον να ‘φυλάττουν Θερμοπύλες’, ημιμαθείς και άφρονες δημοσιογράφους και ξεδιάντροπους - αμόρφωτους «αρσενικούς» που αναλαμβάνουν την υπεράσπιση της χαμένης «αντρικής» τιμής (όποιος είδε έστω και λίγο τη συμπεριφορά κάποιων τύπων στο χθεσινό στημένο πάνελ της Ζούγκλας καταλαβαίνει τι εννοώ). Οι ανήθικοι αυτόκλητοι σωτήρες, εκπροσωπώντας ετσιθελικά την κοινωνία, διατυπώνουν λέξεις και παράγουν νοήματα (ανώμαλοι, άρρωστοι, ψυχοπαθείς και άλλα πολύ χειρότερα και χυδαιότερα)που εξευτελίζουν σε έσχατο βαθμό μία ομάδα συνανθρώπων μας. Η τηλεοπτική εικόνα αποτυπώνει και προβάλλει την κυρίαρχη/υπερβολική εικόνα μίας κοινωνίας αχρείων και απολίτιστων
ανθρώπων. Μάλιστα, η ανηθικότητα υπερέβη σε τέτοιο βαθμό κάθε ανεκτό όριο, όταν περιχαρείς χαζοχαρούμενοι σχολιαστές παρέδιδαν μαθήματα τάξης και ηθικής χρησιμοποιώντας ως απτό παράδειγμα τη μοιραία κατάληξη του δημοφιλούς ηθοποιού. Τα σχόλια περιττεύουν…
Δυστυχώς, το μιντιακό παρακράτος του ‘τίποτα’ και οι τηλε-επαγγελματίες υποτακτικοί του παραμένουν οι κυρίαρχοι μηχανισμοί διάχυσης των κοινωνικών μηνυμάτων. Οι υπόλοιποι πολίτες, είμαστε ευτυχείς για την ασφάλεια που μας παρέχουν οι φιλάνθρωποι προστάτες μας και οι δημοκρατικοί μας θεσμοί (Ε.Σ.Ρ, δικαιοσύνη κτλ.)

13 comments:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Homo συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι όλοι αυτοί οι τύποι βρίσκουν βήμα σε κάθε τηλεοπτική εκπομπή και καταλήγουν πάντα στο να ευτελίζουν τη συζήτηση αλλά και τελικά - και πιο σημαντικά - στο να προσβάλλουν αφενός τους καλεσμένους που έχουν διάθεση να επιχειρηματολογήσουν και αφετέρου τους νοήμονες τηλεθεατές.Η πρόσκληση όμως εξαρχής στα τηλεπαράθυρα ή πάνελ όλων αυτών των macho αρσενικών και όλων των φανατικών - εν προκειμένω - δεν αποτυπώνει και την έλλειψη σοβαρότητας και αξιοπρέπειας με την οποία η ελληνική κοινωνία και κατ' επέκταση τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν κάθε σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που ανακύπτει;
Β.Α.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα. Ο νεο-συντηρητισμός σε όλο του το μεγαλείο αναπαράγεται καθημερινά από τα ελληνικά media σε έναν ανταγωνισμό λαϊκισμού και έναν συναγωνισμό στο ποιός θα εξευτελίσει περισσότερο την διαφορετικότητα του άλλου. Η παραβίαση της αρχής της νομιμότητας αλλά και των διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα μας με την πρωτοφανή επέμβαση του εισαγγελέα περνούν φυσικά σε δεύτερη μοίρα.

Nikos Lioliopoulos on 6 Ιουνίου 2008 στις 4:19 μ.μ. είπε...

Αρνούμαι πεισματικά να ανοίξω την τηλεόραση. Δεν τους αντέχω, φαντάζομαι όμως τι γίνεται. Η σύγχρονη ελληνική Ζούγκλα , την περιγράφεις πολύ εύστοχα .

Πολύ καλό άρθρο HOMMO

Greek Rider on 6 Ιουνίου 2008 στις 4:41 μ.μ. είπε...

Πασχάλη καταρχήν μου αρέσει η μαχητικότητά σου ιδιαίτερα σε αυτό το άρθρο.

Επι της ουσίας τα γεγονότα που περιγράφεις είναι απόλυτα σωστά.

Δε νομίζω ότι υπάρχει κανένα περιθώριο διαλόγου είτε λόγω της φύσης ορισμένων μέσων (πχ τηλεόραση), είτε λόγω των ακραίων αντιθέσεων και ακροτήτων που αχρηστεύουν τα λειτουργικά αντανακλαστικά της κοινωνίας.

pentanostimi on 6 Ιουνίου 2008 στις 5:11 μ.μ. είπε...

το χειρότερο απ'ολα παντως,κατα τη γνωμη μου,ειναι οτι δεν υπαρχει αυτο που λεμε μια πνευματική ελιτ που να αρθρωνει εναν διαφορετικο λογο απο αυτον τον αγοραίο.
Το θεμα της παρουσιασης σοβαρων ζητημάτων δικαιωμάτων απο την τηλεόραση,ειναι απότοκο της ελλειψης τετιων συζητήσεων στην κοινωνια με ευθυνη και των πολιτικών.Οπως ευθυνη της Πολιτειας ειναι το γεγονος οτι ,ακυρωνει και ο,τι εκσυγχρονιστικο παει να κάνει.πολιτικος γάμος,συμφωνο ελευθερης συμβιωσης κλπ

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Pascal, πολύ καλή η προσέγγισή σου, στην σύγχρονη ελληνική τηλεοπτική "ζούγκλα".

Δεν άντεξα να παρακολουθήσω όλη την εκπομπή, αλλά πήρα μια γεύση από την στάση του πάνελ απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό φαινόμενο. Η ρατσιστική διάθεση και τα κρυφά γελάκια των παρεβρισκομένων με εξόργισαν. Αυτά δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν χωρίς την βοήθειά μας και χωρίς την πρωτοβουλία του κράτους. Γιατί
σε ένα κράτος δικαίου, όπου δεν θα ασκούν πολιτική οι παπάδες και η άρρωστη παρωχημένη ηθική τους, τα ίσα δικαιώματα όλων των πολιτών πρέπει να κατοχυρωθούν νομικά. Αναφέρομαι στον πρόσφατο γάμο ομοφυλόφιλου ζευγαριού, του οποίου θύμα υπήρξε ο δήμαρχος του νησιού της Τήλου, που τρέχει στους εισαγγελείς. Πολλοί λένε οτι το έκανε για να προσελκύσει τουρίστες και όχι γιατί πιστεύει πως οι γάμοι αυτοί πρέπει να νομιμοποιηθούν. Οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων πρέπει να θεσμοθετηθούν κι όχι να γίνονται επειδή δεν απαγορεύονται…


Ένα σύγχρονο κράτος το οποίο μετέχει σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ ή η ΕΕ, θα πρέπει να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες που επιφέρουν οι βιαστικές υπογραφές των διεθνών συνθηκών. Αν δεν επιθυμεί να προστατέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές τις συνθήκες ή αν δεν πρόκειται να αγκαλιάσει θεσμικά όλους τους ενεργούς του πολίτες, προασπίζοντας έτσι την ισονομία την οποία και διακυρήττει, τότε αυτό το κράτος ας φύγει από τους διεθνείς αυτούς θεσμούς ή ας προβάλλει τις αντιρρήσεις του. Ας μείνει ξεχασμένο στην θρησκόληπτη γωνίτσα των Βαλκανίων του και να μην θέλει Ευρώπες, αφήνωντας ελεύθερους τους παπάδες, τους ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων και κάποιους γιατρούς (δερματολόγους), να ηθικολογούν και να κινδυνολογούν. Σε διαφορετική περίπτωση οφείλει να πράττει τα δέοντα και προβλεπόμενα από τις διεθνείς συνθήκες.



Δημήτρης, Κάρπαθος

tractatus on 6 Ιουνίου 2008 στις 11:34 μ.μ. είπε...

Το χειρότερο απ' όλα είναι οτι όλοι αυτοί έχουν διαπαιδαγωγίσει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας σε σοβαρά ζητήματα σε τέτοιο βαθμό που το άσπρο και γίνεται μαύρο και το αντίστροφο... δίπαλ στην πισίνα και με το μαλλί απο το κομμωτήριο κάθε κατίνα που ξύνει τα νύχια της....αναφέρεται με πόνο...στη δολοφονία του ΝΣ γνωστού ηθοποιού....αδυνατώντας φυσικά να σκεφτεί ότι ίσως με τον τρόπο που σχολιάζει-πέρα απο την υποβάθμιση του γεγονότος-σαφώς έχει συμβάλλει κι αυτή με τον τρόπο της στη διαιώνιση και όχι στη λύση του προβλήματος....
Πασχάλη δυστυχώς η ελληνική πραγματικότητα πέρα απο συντηρητική είναι και παράλογη κι απο αυτό το δεύτερο δεν ξέρω αν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα....
Πολύ καλό το άρθρο...:)

pinelopi t. on 8 Ιουνίου 2008 στις 6:38 μ.μ. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
pinelopi t. on 8 Ιουνίου 2008 στις 6:39 μ.μ. είπε...

Πασχάλη μου το αρθρο σου με βρισκει απολυτα σύμφωνη.
απορώ ομως γιατι δεν υπαρχει κανεις να θεσει καταρχην τα πραγματα στη σωστη τους βάση.τι είναι ο πολιτικός γάμος, ποια η διαφορά του με τον θρησκευτικό.γιατι οι ιερεις δεν εχουν λόγο στο συγκεκριμένο θέμα κτλ!
τα παντα για την τηλεθεαση.ντοροσ να γινεται!

Homo Sapiens on 9 Ιουνίου 2008 στις 9:43 π.μ. είπε...

Καλημέρα φίλοι μου,

διάβασα με πολλή προσοχή τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας. Επανέρχομαι στο blog μετά απο μία μικρή αποχή λόγω υποχρεώσεων.

Σχετικά με το θέμα που συζητούμε, νομίζω ότι όλοι διατυπώνουμε συγκλίνουσες απόψεις, ειδικότερα για τον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης τέτοιου είδους ζητημάτων από τα media. Ωστόσο, ο τρόπος που λειτουργούν και τα κίνητρα της συμπεριφοράς τους μας είναι λίγο έως πολύ γνωστά.

Αυτό που προκαλεί(?) αλγεινή εντύπωση είναι η επίμονη αναπαραγωγή της κοινωνικής "ανωριμότητας" και της διαπιστωμένης έλλειψης σοβαρότητας από τους policy makers. Η θέση του Υ.Δικαιοσύνης π.χ περί μη επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ζευγάρια του ιδίου φύλου με το αιτιολογικό ότι η ελληνική κοινωνία είναι δεν είναι ακόμη "ώριμη" να δεχτεί κάτι τέτοιο, αποτυπώνει έναν κυρίαρχο λαϊκισμό και αναπαράγει θεσμικά και πολιτικά αναχρονιστικά κοινωνικά στερεότυπα και διακρίσεις. Η πολιτική (και οι πολιτικοί) οφείλει -μεταξύ άλλων- να διαπαιδαγωγεί και να νουθετεί την κοινωνία και όχι να σύρεται πίσω από παρωχημένες κοινωνικές αντιλήψεις.
Η διαπίστωση κοινή: το δυνητικό πολιτικό κόστος επικυριαρχεί στον σχεδιασμό των πολιτικών πρωτοβουλιών, όσο και αν επιθυμούν οι κυβερνώντες με πομφόλυγες και αερολογίες να μας πείσουν για το αντίθετο.

Greek Rider on 9 Ιουνίου 2008 στις 7:55 μ.μ. είπε...

Πασχάλη σου εύχομαι ολόψυχα χρόνια πολλά!

vagnes on 11 Ιουνίου 2008 στις 1:54 π.μ. είπε...

Υπαρχουν παραμετροι που δεν εξεταζονται στην αναρτηση σου και θα ηθελα να ακουστει και μια αλλη αποψη, οσο και αν καποιοι τη θεωρησουν συντηρητικη.
1) Τα παντα εχουν ορια ακομη και οι γαμοι. Που σταματανε τα συμφωνα συμβιωσης; Ποιο να ειναι το επομενο επιπεδο συμβιωσης μετα τους ομοφυλους; (ετεροφυλοι, ομοφυλοι, τι επεται να μη το πω και με κοψει η λογοκρισια;)
2) Μια οικογενεια χωρις παιδια ειναι καλη λυση ή πρεπει και οι ομοφυλοι γαμοι να εχουν δικαιωμα υιοθετησης ή μερικης τεκνοποιιας (κατα το ημισυ); Τα παιδια που θα ζησουν σε τετοια οικογενεια ποιος τα ρωταει αν θελουν; ή αυτα δεν πρεπει να εχουν δικαιωμα αποφασης;
3) Η αποδοχη καθε νεωτερισμου ειναι προοδος ανεξαρτητα απο τα προβληματα που μπορει να δημιουργησει σε μια κοινωνια ή πρεπει να εξεταζονται με ψυχραιμια και πολιτισμο ολοι οι παραγοντες;
4)Η τηλεοραση ειναι μια ψυχρη επιχειρηση που ζητα τηλεθεαση, αδιαφορωντας για την κακογουστια και την ποιοτητα ή οχι τελικα;
5) Οι απο ολες τις μεριες φανατικοι θα εβγαιναν να λενε τις αηδιες τους αν εμεις δεν ειμασταν προθυμοι ωτακουστες και τηλεθεατες ή οχι;

Δεν κανω τον συνηγορο κανενος, επιζητω και αναζητω το μετρο και τον πολιτισμο σε ολες μας τις ενεργειες στη ζωη και στην κοινωνια.
Ενας πολιτικος γαμος μεταξυ ομοφυλων δεν ειναι τιποτα αλλο απο μια συμβολαιογραφικη πραξη που μπορει να γινεται χωρις να απασχολησει τη δημοσιοτητα.
Ενας τετοιος γαμος, ομως δεν πρεπει να ξεχναμε οτι με τη δημοσιοτητα που προβαλλεται δημιουργει προτυπα σε νεους, διαπαιδαγωγει τα παιδια μας σε μια κοινωνια που δεν γεννα σε μια κοινωνια που δεν αναπαραγεται ή εστω που κυριο σκοπο της δεν εχει την αναπαραγωγη και τη διαιωνιση του ειδους ενω ενας ετεροφυλος γαμος εχει αυτον τον ευλογημενο σκοπο.
Εκτος αν εχουμε αποφασισει πως η διαιωνιση ειναι ενα θεμα που δεν μας απασχολει και τοσο σοβαρα.

Τα σχολια μου αυτα θα ηθελα να τα κανω σε μια δικη μου αναρτηση, αλλα αισθανομαι το ιστολογιο σου πολυ φιλοξενο και εκανα την αναρτηση μου εδω...

stokegeo on 19 Ιουλίου 2011 στις 2:03 μ.μ. είπε...

Κάτι τέτοιοι άνθρωποι αποδεικνύουν ότι χρειάζεται να διανυθεί ακόμη πολύς δρόμος για να εξαλειφθούν τέτοιου είδους ρατσιστικές, γεμάτες μίσος, απόψεις.

Sponsors

Archive

 

Homo sapiens. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com