21/7/08

Η… αβάστακτη ελαφρότητα της ΟΝΝΕΔ


Δήλωση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ κ. Γ. Παπανικολάου (από την στήλη του Βήματος “Κυριακή με την Πανδώρα”): «Απόφασή μας, είναι να κάνουμε την πολιτική λίγο πιο απλή, λίγο πιο κατανοητή, λίγο πιο ελκυστική για τον νέο της χώρας».
Το δεικτικό σχόλιο της Πανδώρας, ορθώς, αποδίδει στο πολιτικό ευφυολόγημα (αερολόγημα) του κ. Παπανικολάου πνεύμα ηλιθιότητας και πολιτικής αβελτηρίας.
Οι -απλουστευτικές- οραματικές διατυπώσεις του νέου πολιτικού, πιθανότατα προϊόν καλής προαίρεσης, αποτυπώνουν την κυρίαρχη πολιτική κουλτούρα της μετριότητας. Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, αν τον ερμηνεύω ορθά, διαπιστώνει ότι η απλή και κατανοητή πολιτική (τι σημαίνει άραγε τούτο;) καθίσταται περισσότερο ελκυστική για τον νέο πολίτη, ή εναλλακτικά, η δυσνόητη και ακατάληπτη πολιτική (!) αποτρέπει τους νέους από την ενασχόληση με τα κοινά. Έτσι, η πολιτικά ώριμη νεολαιίστικη ελίτ επιχειρεί να απλοποιήσει την πολιτική (να την εκλαϊκεύσει;) και να την μετασχηματίσει σε ένα νέο ελκυστικό hobby.
Νομίζω ότι οι συγχύσεις, οι παρανοήσεις και οι εσφαλμένες εντυπώσεις είναι δεδομένες. Η πολιτική είναι -μάλλον- περισσότερο απλή και “κατανοητή” από ποτέ, τόσο απλουστευτική και προβλέψιμη ώστε να δημιουργεί εύλογες αντιπάθειες. Η πολιτική αντίληψη και πρακτική της κομματικής νεολαίας δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις (παρά μόνο για τον πρόεδρο και τους συν αυτώ): η ενσωμάτωση σε πελατειακά δίκτυα και “υπόγειους” μηχανισμούς συμφερόντων, συναλλαγών και εξαρτήσεων, η υιοθέτηση της κουλτούρας της κομματικής πατρωνίας, της ευνοιοκρατίας και της ρουσφετολογίας, η υποταγή στην κομματική ιεραρχία και στις δημόσιες σχέσεις, η αποθέωση της παραπολιτικής (ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής, χειροκροτητές, φανατισμένοι ιδεοληπτικοί) και η “νομιμοποίηση” της αναξιοκρατίας συνιστούν απλές, κατανοητές, μη ελκυστικές όψεις της πολιτικής. Η απλοϊκή πολιτική σκέψη (και ανύπαρκτη ακόμη) και το ιδιαίτερο ταλέντο της «καπατσοσύνης» αρκούν για την ανέλιξη στην κομματική ιεραρχία, διανοίγοντας προοπτικές για επαγγελματική ενασχόληση με την πολιτική.
Πέρα από αυτή την άποψη, η δήλωση του κ. Παπανικολάου υποδεικνύει μία έμφυτη τάση για μετριότητα, για υποβάθμιση της πολιτικής σε απλουστευτικά σχήματα και διαδικασίες. Η κατανόηση της πολιτικής και η προσέλκυση του πραγματικού ενδιαφέροντος των πολιτών για την πολιτική δεν προκύπτουν από απλές, επιφανειακές, επικοινωνιακές και πολιτικάντικες αναλύσεις, αλλά από συνθέσεις, πολύπλοκες και πολύπλευρες προσεγγίσεις που πληροφορούν τους πολίτες για όλες τις πτυχές των κοινωνικών προβλημάτων
, τις πιθανές λύσεις, τα οφέλη και το κόστος, ώστε, τελικά, να διευρύνεται το πλαίσιο των πολιτικών-εκλογικών επιλογών τους και να διευκολύνονται οι αποφάσεις τους. Τα πολιτικά - κοινωνικά προβλήματα είναι δισεπίλυτα και απαιτούν στρατηγική σκέψη, αναλυτική ικανότητα, πολιτική οξυδέρκεια και γνώση. Αναμφίβολα, είναι στοιχεία που δύσκολα συναντώνται στο πολιτικό σύστημα. Η πολιτική είναι γοητευτική γιατί είναι πολύ δύσκολη υπόθεση!
Τι είναι άραγε πιο δυσάρεστο: η ανεπάρκεια και μετριότητα του σήμερα ή η διαφαινόμενη… ελαφρότητα του αύριο;

5 comments:

Greek Rider on 22 Ιουλίου 2008 στις 12:07 π.μ. είπε...

@Πασχάλη πολύ καλό το άρθρο σου (καθώς και το προηγούμενο) και πολύ δύσκολο το τελευταίο σου ερώτημα.

Η πολιτική "life-style" ταιριάζει πολύ σε μια κοινωνία μηδενιστικής αδιαφορίας και απόλυτου μεταμοντέρνου σχετικισμού.

Ο Καραμανλής και η ΝΔ είναι πολύ περίεργα φαινόμενα ανικανότητας που επιβιώνουν για απροσδιόριστους λόγους. Ίσως οι πολίτες τα έχουν χάσει, δεν εξηγείται διαφορετικά.

Homo Sapiens on 22 Ιουλίου 2008 στις 3:01 μ.μ. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Homo Sapiens on 22 Ιουλίου 2008 στις 3:02 μ.μ. είπε...

@Greek Rider,

Σχετικά και με όσα γράφω στο προηγούμενο post, έχω την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός πλαισιώνεται από έναν αποτελεσματικότατο (ομολογουμένως εντυπωσιακό) επικοινωνιακό μηχανισμό που ευνοεί τη διατήρηση της πολιτικής του ισχύος. Ωστόσο, στο βαθμό που τα προβλήματα συσσωρεύονται και η δυσαρέσκεια του κόσμου διογκώνεται, η εμμονή στο επικοινωνιακό - υπόπολιτικό επίπεδο φαίνεται να φτάνει στα όριά της...

Ανώνυμος είπε...

Ενώ οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται ταυτόχρονα και στα 2 ημισφαίρια, και τα κερδομανή λαμόγια της "υπερθέρμανσης", όπως ο πάμπλουτος και πολυδιαφημισμένος ραδιενεργός γενοκτόνος των Βαλκανίων Γκορ, γρυλλίζαν για ...λιώσιμο των πάγων (!),
ΖΕΥΓΑΡΙ ΝΕΚΡΟ από ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟ στα Πυρηναία, ΝΕΚΡΟΙ από ΧΙΟΝΙΑ και στη Γερμανία - άλλοι 6 με υποθερμία!...
ΧΙΟΝΙΣΕ επίσης στην Καλιφόρνια, την Κίνα κ.α.

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/2091625/Avalanche-in-Pyrenees-kills-British-couple.html
http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,565678,00.html
http://www.mymother%20lode.com/%20News/article/%20kvml/1216079663
Ενώ η ΝΑΣΑ από την Πρωτομαγιά ανήγγειλε με καθυστέρηση ότι εισήλθαμε σε φάση ψύξης...
(http://earthobservatory.nasa.gov/Newsroom/NewImages/images.php3?img_id=1801)

Αμέσως μετά την Ινδία, και η Ρωσία πιο έντονα κατά των λαμογιών της "υπερθέρμανσης", όπως ο πάμπλουτος, πολυβραβευμένος ραδιενεργός γενοκτόνος Γκορ.

http://epw.senate.gov/public/index.cfm?FuseAction=Minority.Facts&ContentRecord_id=09df614e-802a-23ad-46c9-8a90fcb5569a
http://www.hindu.com/2008/07/10/stories/2008071055521000.htm
Εκδηλώθηκε ρήγμα στην Ένωση Φυσικών τής Δολαρίας κατά της τρομολαγνείας των υπερθερμασμένων!
http://www.aps.org/units/fps/newsletters/200807/editor.cfm
Να κι άλλος ένας που βρήκε το ΘΑΡΡΟΣ να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος επί χρόνια υποστηρίζοντας τη συλλογική ενοχοποίησή μας για τις φυσικές αλλαγές στο κλίμα:
http://www.theaustralian.news.com.au/story/0,25197,24036736-7583,00.html
Κι ένας που ομολογεί πώς μαγείρευαν καιρικά δεδομένα, από αυτά που χρησιμοποιούνται εναντίον μας:
http://wattsupwiththat.wordpress.com/2008/07/17/fabricating-temperatures-on-the-dew-line.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την αποσιώπηση σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει με το κλίμα και ποια είναι η δοκιμασμένη προσαρμογή
, εδώ
και εδώ: http://www.youtube.com/v/dXSHtsOztRk.

cynical on 24 Ιουλίου 2008 στις 1:07 μ.μ. είπε...

Καλημέρα Πασχάλη. Η δήλωση του κ. Παπανικολάου εντελώς νεφελώδης και άστοχη, αλλά σύμφωνα με τις επιταγες του lifestyle που αποκηρύσσει ό,τι δυσκολο και περιπλοκο, ό,τι απαιτει σκεψη και πριμοδοτει την ελαφρότητα, το να "περναμε καλά", την μετατροπη δραστηριοτητων σε θεαμα και show κ.λ.π., δειχνει και κατι άλλο. Ότι ο λογος, (όπως θελει να πείσει) που οι νεοι απομακρυνονται απο την πολιτικη δεν ειναι όλα που της καταμαρτυρουν (περι αφερεγγυοτητας κ.λ.π) αλλά η...δυσκολία της.
Σε τι συνισταται ομως αυτη η δυσκολια, ο κ. παπαρολογος αδυνατει να σκεφτει και συνεπως να απαντησει.
Πολύ ευστοχο κειμενο.

Sponsors

Archive

 

Homo sapiens. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com