3/9/08

Υπερασπιστείτε τις 70 + 1 Θέσεις για την Επανίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ


3η Σεπτεμβρίου: το ΠΑ.ΣΟ.Κ θυμάται, αναπολεί. Η εμπειρία της ιδρυτικής του καινοτομίας (Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου) αποτελεί αναμφίβολα πηγή διανοητικής έμπνευσης, ιδεολογικού προβληματισμού και δημιουργικού πολιτικού αναστοχασμού.
Ωστόσο, η διαφοροποίηση ενός σύγχρονου, προοδευτικού (σοσιαλδημοκρατικού) πολιτικού υποκειμένου από την παραδοσιακή/ συντηρητική αριστερά προκύπτει από τη δυνατότητα αποδέσμευσης από ιδεοληψίες και αναχρονιστικά πρότυπα πολιτικής σκέψης/ αντίληψης: το ΠΑ.ΣΟ.Κ θυμάται, αναπολεί (και ορθώς το κάνει), αλλά πρωτίστως πρέπει να (μάθει να) σκέφτεται. Σχηματικά, “οφείλει” να ερμηνεύσει επαρκώς τους σύγχρονους κοινωνικοοικονομικούς μετασχηματισμούς, να επανακαθορίσει το εννοιολογικό περιεχόμενο της «αλλαγής» (μεταρρυθμίσεις) και να αναδιαμορφώσει τη θέση του, ως πολιτικό υποκείμενο, αφενός ως προς το κυρίαρχο σύστημα πολιτικής - οικονομικής σκέψης (και τους φορείς του) και αφετέρου ως προς την κοινωνία (και τις νέες ανάγκες της).
Στο δημόσιο διάλογο επικρατεί η αντίληψη, που τείνει να μετατραπεί σε αφόρητο στερεότυπο (κλισέ), ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ …δεν σκέφτεται, ή εναλλακτικά ότι αδυνατεί να διαμορφώσει ένα διακριτό ιδεολογικοπολιτικό στίγμα και να προωθήσει ένα ευρύ, συνεκτικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο, λογικά θεμελιωμένο, κοινωνικά ελκυστικό και εκλογικά ανταγωνιστικό πλέγμα ιδεών και πολιτικών προτάσεων. Η αντίληψη αυτή είναι -μόνο- μερικώς ορθή, όχι διότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ αδυνατεί να διατυπώσει μία σύγχρονη “αφήγηση” όπως αφελώς διαδίδεται, αλλά διότι η πολιτική της υπεράσπιση και διάδοσή της από το στελεχιακό δυναμικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ παραμένει -ακόμα- σχετικά χαλαρή (αν όχι ανύπαρκτη).

Δεν γνωρίζω πόσα στελέχη ή/και μέλη/φίλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ μελέτησαν το τελικό κείμενο των πολιτικών θέσεων του κόμματος, όπως διαμορφώθηκε στο 8ο Συνέδριο. (Υποθέτω, ότι η πολιτική διακήρυξη του τελευταίου συνεδρίου ενός κόμματος αποτυπώνει τη νέα πολιτική και ιδεολογική του «πλατφόρμα»). Όσοι όμως το έχουν κάνει -μαλλον- θα διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό πολιτικό κείμενο που αποτυπώνει με ενάργεια τα κρίσιμα ζητήματα που οφείλει να προσεγγίσει ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, προοδευτικό και πλειοψηφικό πολιτικό υποκείμενο.
Θα ήταν αδόκιμο να γίνουν συγκρίσεις με την Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, πέραν του περιεχομένου ακόμα και ως προς τη δυνατότητα έμπνευσης και πολιτικής ενεργοποίησης της κοινωνίας. Άλλωστε, εκτός των τρομακτικών κοινωνικοοικονομικών αλλαγών που έχουν συμβεί, η κοινωνική ζήτηση για «κατανάλωση πολιτικής» είναι σαφώς μικρότερη (για πολλούς λόγους) σήμερα συγκριτικά με το παρελθόν.
Αναμφίβολα, το τελευταίο επίσημο πολιτικό κείμενο του ΠΑ.ΣΟ.Κ συνιστά μία αναλυτική, περιεκτική και σαφώς οριοθετημένη προσέγγιση για τα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα της σύγχρονης κεντροαριστεράς, μακριά από ιδεολογικούς δογματισμούς και παρωχημένες αντιλήψεις και εγγύτερα σε μία αποτελεσματική/λειτουργική ιδεολογικοπολιτική σύνθεση των ιδεών της σοσιαλδημοκρατίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού. Αν και αποφεύγει τις επιμέρους εξειδικεύσεις, εφόσον δεν αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα αλλά πολιτική διακήρυξη, θίγει κρίσιμα θέματα και διατυπώνει προχωρημένες ιδέες και προτάσεις.
Θα μπορούσε να είναι και εντολή προς "κομματικούς και πολιτικούς ...ναυτιλλομένους": διαβάστε, μελετήστε, συζητείστε, προβληματιστείτε, εξειδικεύστε και έπειτα διαδώστε τα πολιτικά «προϊόντα» αυτής της διαδικασίας……Εν τέλει, υπερασπιστείτε τις θέσεις σας!

Υ.Γ. Σε νεότερο
post θα κάνω μία σχετική αναφορά σε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα σημεία του κειμένου των 70 + 1 θέσεων (κλικ στην εικόνα)…

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

ναι φιλε μου...συμφωνω μαζι σου...

οταν γινοταν το συνεδριο και εβγαλε το κειμενο αυτο ο ανδρουλακης μου εκανε πολυ θετικη εντυπωση..

οντως, μεσα εχει πολυ καλες προτασεις που απο οσο βλεπω δεν συζητουν και πολυ.

πάντως, ως προς την τελευταία σου οδηγία...νομιζεις οτι μπορουν τα στελεχη του Πασοκ να κανουν αυτο που λες.
αμφιβαλλω

nikos k.

Homo Sapiens on 5 Σεπτεμβρίου 2008 στις 10:00 π.μ. είπε...

@nikos k.

όπως αντιλαμβάνεσαι, η πολιτική επικαιρότητα και ο προσαρμοσμένος σ΄αυτήν δημόσιος πολιτικός λόγος εξαντλούνται στο πεδίο της ηθικής/ δεοντολογικής κομματικής αντιπαράθεσης. Διόλου τυχαία άλλωστε, καθώς συμβαίνουν απίστευτα πράγματα που απλώς επαναβεβαιώνουν την ανώριμη και καχεκτική δημοκρατίας μας, την θεσμική μας ανεπάρκεια και το περιορισμένων δυνατήτων πολιτικό δυναμικό μας (είχε "πλάκα" η δήλωση του βουλευτή Γεροντόπουλου περί βλακείας).

Πάντως, με αυτό το ποστ ήθελα να επισημάνω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει επεξεργαστεί και διατυπώσει ένα αρκετά αξιόλογο πλέγμα ιδεών και προτάσεων, ως πρωταρχική πηγή για ιδεολογική και πολιτική συζήτηση, καθώς και για προγραμματική εξειδίκευση και ανάλυση. Μένει να μετασχηματιστεί αυτό το πλέγμα ιδεών σε ένα ελκυστικό "πολιτικό μήνυμα".

Sponsors

Archive

 

Homo sapiens. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com