2/10/08

Συζήτηση για το Κοινωνικό Κράτος (Ν. Ορεστιάδα, 11/10/1008)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του "περιοδικού Βορέας"


Το Σάββατο, 11 Οκτωβρίου, 6 και 30 μ.μ. στη Νέα Ορεστιάδα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «ΒΙΕΝΝΗ», με πρωτοβουλία του περιοδικού «ΒΟΡΕΑΣ»», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα : Το Κοινωνικό Κράτος σήμερα, με ομιλητές τους :

· Δημήτρη Αγανίδη, Νομικό, Μ.Δ.Ε στη Διεθνή Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

· Πασχάλη Αγανίδη, Οικονομολόγο, Μ.Δ.Ε στις Ευρωπαϊκές & Διεθνείς Σπουδές

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι :

· Πέτρος Χασανίδης, Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ορεστιάδας

· Απόστολος Γκιγκούδης, Αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Έβρου

«Το κοινωνικό κράτος»-επισημαίνει ο εκδότης –διευθυντής του «Βορέα» κ. Σταύρος Παπαθανάκης –«αναδεικνύεται σήμερα σε κύριο πεδίο σύγκρουσης αντιλήψεων και πολιτικών για την κοινωνία και την οικονομία. Η ύπαρξη και η υπεράσπισή του είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τον κόσμο της εργασίας, του μόχθου και της παραγωγής. Η συζήτηση για το κοινωνικό κράτος τέμνει την ελληνική κοινωνία και αφορά το μέλλον και την ταυτότητα των πολιτικών δυνάμεων».
Ο διανοητής Νόαμ Τσόμσκι στο βιβλίο του «Οι έχοντες και οι μη κατέχοντες» που κυκλοφόρησε από τη σειρά «ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ» των εκδόσεων «ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ» αναφέρεται στις «τεράστιες προπαγανδιστικές επιθέσεις»με στόχο την «ανάσχεση της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων απειλών εναντίον της εξουσίας», για τις οποίες οι υπερεθνικές εταιρείες «κάθε χρόνο ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια στην προπαγάνδα. Το κάνουν μ’ ένα συγκεκριμένο σκοπό. Για ένα μεγάλο διάστημα, ο σκοπός τους ήταν ν’ αντισταθούν, ν’ ανασχέσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, τη συνολική δομή του κράτους κοινωνικής πρόνοιας και το κοινωνικό συμβόλαιο, που χρειάστηκαν χρόνια για ν’ αναπτυχθούν. Ήθελαν να τα ανασχέσουν και να τα περιορίσουν. Τώρα, στη σημερινή περίοδο, πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταργήσουν».

Η φωτογραφία της πρόσκλησης είναι από τη διαμαρτυρία των εργαζόμενων της FANCO, του ομίλου Λαναρά, στην Κομοτηνή.

4 comments:

busy bee on 5 Οκτωβρίου 2008 στις 12:38 μ.μ. είπε...

Η τιμή λοιπόν φίλε Πασχάλη είναι όλη δική μας, όταν δημοσιεύουμε δικά σου άρθρα!
Καλή συνέχεια!

Λευτέρης Χαμαλίδης on 6 Οκτωβρίου 2008 στις 12:37 π.μ. είπε...

Πασχάλη, με μεγάλη χαρά θα σας περιμένουμε.
Λευτέρης

katerina on 6 Οκτωβρίου 2008 στις 9:54 π.μ. είπε...

Πασχάλη μου καλημέρα.
Το κοινωνικό κράτος, πέρα απο την ευγενή του αποστολή, είναι και αναγκαιότητα, ακομα και στο πιο σκληρο νεοφιλελευθερο οικονομικο-πολιτικό σύστημα.

Ακόμα και για τους λάτρεις του πιο ακραιου νεοφιλευθερισμου, τα gaps, οι ακραίες κοινωνικές ανισότητες, η καταβαραθρωση της κοινωνικής συνοχής, δημιουργεί τέτοιες κοινωνικές εντάσεις, που κανένας όσο ακραίος κι αν είναι δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Κλασσικό παραδειγμα η Αλβανία, που ενω αυτήν την στιγμή έχει το πιο ανοιχτό και γοητευτικό πλαίσιο για τους επενδυτές και τους "επενδυτές", σε όλοκληρη την Ευρώπη, αν παρατηρήσεις στο φετινό doing business, της World Bank, οι επενδύσεις έιναι πολύ χαμηλές για τον λόγο ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι τόσο έντονες που το Κράτος δεν μπορεί να προσφέρει στοιχειώδη προστασία στον επενδυτή.
Ιδιαιτερα σε αυτόν που επενδύει σε άμεσες επενδύσεις και που τελικά αυτές έιναι και οι μόνες που αυξανουν ουσιαστικά και μακροπροθεσμα το ΑΕΠ.

Αρα το κοινωνικό κράτος είναι μονοδρομος, όσο μονοδρομος είναι και η επένδυση σε πολιτικές κοινωνικής συνοχής, πέρα απο την ιδεολογική στάση του καθενός μας.

Θα χαρώ να κάνεις μια μεγάλη ανάρτηση για την κοινωική συνοχή, ιδιαίτερα αν περιέχει και ποσοτικά στοιχεία και στοχευμένες πολιτικές, προκειμένου να συζητησουμε πολύ συγκεκριμενα.

Αλλώστε πια ίσως ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τις λέξεις.
Ευχομαι απο καρδιάς επιτυχία στην εκδηλωση και έναν ζωντανό διαλογο που τόσο ανάγκη έχουν οι τοπικές κοινωνίες.

ikor on 6 Οκτωβρίου 2008 στις 1:19 μ.μ. είπε...

Σε αυτές τις εκδηλώσεις έχει, νομίζω, μεγαλύτερη σημασία τι ακούς από το ακροατήριο παρά τι τους λες.

Και το στοίχημα είναι να εφαρμόσεις αυτά που ζητούν οι τοπικές κοινωνίες.

Τι σημαίνει άραγε "κοινωνικό κράτος"; Είναι μια έννοια που εφαρμόζεται "copy-paste" για κάθε τομέα της οικονομίας και για κάθε τόπο;

Καλή επιτυχία στη συζήτηση! Αναμένουμε εντυπώσεις!

 

Homo sapiens. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com