17/11/08

Έρευνα για την πολιτική κουλτούρα των blog


Το περιοδικό Monthly Review δημοσιεύει τα αποτελέσματα της ποσοτικής του έρευνας (αποστολή ερωτηματολογίου μέσω e-mail) για την ανίχνευση της "πολιτικής διάστασης" του blogging στην Ελλάδα. To μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 773 άτομα/ διαχειριστές ιστολογίων (μεταξύ αυτών και το H.S.) και η στατιστική επεξεργασία των στοιχείων έγινε από την VPRC. Εδώ, μπορείτε να δείτε τη διαγραμματική παρουσίαση της έρευνας (η διεύθυνση του περιοδικού μας ενημερώνει ότι τα αποτελέσματα ολόκληρης της έρευνας δημοσιεύονται στην έντυπη έκδοση).

Παραθέτω το σημείωμα των εκδοτών:

" Η έρευνα για τους μπλόγκερ που παρουσιάζεται στο τεύχος αυτό της Μηνιαίας Επιθεώρησης είναι η πρώτη που γίνεται στην Ελλάδα. Στόχος του περιοδικού και της εταιρίας VPRC, η οποία έκανε την επεξεργασία των στοιχείων, ήταν η διερεύνηση των πολιτικών διαστάσεων του μπλόγκινγκ, η συγκρότηση μιας σειράς πολιτικοκοινωνικών δεικτών (δείκτες οικονομικού φιλελευθερισμού, δείκτης ιδεολογικών αξιών, δείκτης πολιτισμικού φιλελευθερισμού, δείκτης ατομικισμού), καθώς και η διερεύνηση της συνεκτικότητας των πολιτικών απόψεων των μπλόγκερ.
Το μπλόγκινγκ –γέννημα των οικονομικών, κοινωνικών και τεχνολογικών εξελίξεων των μεταμοντέρνων κοινωνιών της Δύσης– ενσωματώνει όλα τα αντιφατικά χαρακτηριστικά της περιόδου του ύστερου καπιταλισμού. Αν και ένα μεγάλο μέρος των μπλόγκερ θεωρεί ότι κινείται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, η σχέση των αντίστοιχων πολιτικών φορέων με το μπλόγκινγκ δεν φαίνεται να έχει ακόμα αποσαφηνισθεί. Παράλληλα, η εμφάνιση μιας ιδιάζουσας πολιτικοποίησης που κινείται έξω από τους υπαρκτούς πολιτικούς χώρους και αφορά τη σχετική πλειοψηφία των μπλόγκερ, δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο στο χώρο του δημόσιου διαλόγου όσο και στις διαδικασίες ανάδειξης νέων δημόσιων διανοούμενων".

Y.Γ. Νομίζω ότι, τα στοιχεία της έρευνας έχουν ενδιαφέρον για συζήτηση. Μετά από μία πιο προσεκτική ματιά θα κάνω αργότερα ένα ποστάκι με ορισμένα συμπεράσματα.

5 comments:

Greek Rider on 17 Νοεμβρίου 2008 στις 4:03 μ.μ. είπε...

Πασχάλη μου άρεσε η πρωτοβουλία σου να δημοσιεύσεις και να προβάλλεις τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής όπως μου αρέσουν γενικά οι συζητήσεις για το blogging.

Η πολιτική κατεύθυνση των μπλόγκερς δεν πρέπει να μας ξενίζουν γιατί το αντικείμενο είναι από τη φύση του προοδευτικό.

Φαντάζομαι μια έρευνα για τις πολιτικές πεποιθήσεις αυτών που εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή θα έδειχνε ότι το 60% αυτών είναι συντηρητικοί, ενώ στις μικρότερες ηλικίες το 80% και πάνω θα ψήφιζε ΝΔ+ΛΑΟΣ.

Homo Sapiens on 17 Νοεμβρίου 2008 στις 4:17 μ.μ. είπε...

Greek Rider,

νομίζω ότι για να έχουμε μία ακριβέστερη εικόνα της έρευνας πρέπει να μάθουμε τον τρόπο επιλογής του δείγματος: τυχαία?, αν όχι με ποια κριτήρια?, με ποια μέθοδο (μεροληψία ή όχι?) και από ποιον έγινε η επιλογή?
Πρόκειται για αρκετά δύσκολη δοκιμασία μέσα στην χαοτική blogoσφαιρα...

Πάντως, Gr, αν και το αντικείμενο είναι φύσει προοδευτικό, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι διατυπώνονται πάντα προοδευτικές απόψεις.

Ανώνυμος είπε...

Κάποια στιγμή προβλέπω -μάλλον- ότι θα εμφανιστούν εντελώς νέες μορφές συλλογικής πολιτικής (αυτο-)οργάνωσης, επικεντρωμένες στο διαδίκτυο σαν ΒΑΣΗ τους, αλλά αφορώντας και ΟΛΗ την υπόλοιπη ζωή και επικοινωνία.

Οι δομές των παραδοσιακών κομμάτων και των "αρχηγικών μοντέλων" τους, όπως και των ιεραρχιών τους, είναι ΗΔΗ ξεφτισμένες ή ξεπερασμένες. Δυσκίνητες και ελάχιστα δημοκρατικές από τη φύση τους, αποτελούν απλώς συνονθυλεύματα ατόμων που υποτάσσονται στον (έστω εκλεγμένο) αρχηγό, ή τον αρχηγικό πυρήνα (στην περίπτωση του ΚΚΕ).

Εκείνο που θα εμφανιστεί είναι ποιοτικά και δομικά εντελώς διαφορετικό, μάλλον. Τουλάχιστον το ελπίζω. Αλλά... κι ΑΝ ακόμη δεν εμφανιστεί σε μαζική κλίμακα, ευελπιστώ ότι θα εμφανιστεί έτσι κι αλλιώς σε επαρκή αριθμό σαν "φωτισμένο περιθώριο" ώστε να ταρακουνήσει την κοινωνία. ΑΥΤΗ είναι η (υποτυπώδης βέβαια) περιγραφγή της "πολιτικής κουλτούρας των μπλογκ", ίσως τη ΜΟΝΗ αναδυόμενη νέα πολιτική δύναμη που μπορεί να... ανταγωνιστεί την κλασσική πολιτική και το μονοδιάστατο κοινωνικό μοντέλο στο οποίο βασίζεται, ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΑ, περίπου... 200 χρόνια τώρα.

Είναι κωμικό, άλλωστε να μιλάνε πολλοί για υγιή "ανταγωνισμό" μεταξύ πολλών (π.χ. κομμάτων) αλλά στο βασικό δομικό τους μοντέλο να είναι ΤΟΣΟ μονολιθικό το μονοπώλιο της "αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας τους".
Το αμεσοδημοκρατικό διαδικτυακό μοντέλο οργάνωσης (του μέλλοντος) μπορεί να αποδειχτεί ανταγωνιστικότερο (χεχ).

Ανώνυμος είπε...

Υ.Γ.
Πασχάλη (και ράϊντερ) περιττό ίσως (για εσάς) θα ήταν να προσθέρω, το ότι μάλλον ανησυχεί σοβαρά η "παραδοσιακή πολιτική" για τα μπλογκ, όπως και η "έρευνα για τα μπλογκ" που θέλει να τα ΕΝΤΑΞΕΙ στους σημερινούς θεσμούς και τρόπους σκέψης, οργάνωσης, κλπ. αλλά... ΔΕΝ μπορεί να καταλάβει μερικές σημαντικές διαφορές. Είναι σαν να θέλουν οι χιμπατζήδες να μελετήσουν τους ανθρώπους. Θα αποτύχουν στο τέλος.

Οι μπλόγκερ που απλώς ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ στο διαδίκτυο τις σάπιες δομές που κουβαλούν στο κεφάλι τους, χωρίς να συνειδητοποιούν τις κρίσιμες αναβαθμίσεις (του Λόγου, κλπ) σιγά-σιγά θα ΣΒΗΣΟΥΝ μάλλον, σε ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΗ και ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΙΣΧΥ, διότι θα καταστούν... βαρετοί (αν μη τι άλλο) ντεμοντέ "ψευτο-πομποί αναμασημένης ΑΧΡΗΣΤΗΣ πληροφορίας.
Μπορεί να είναι χιλιάδες τέτοιοι, αλλά δεν θα μετράνε (και ΗΔΗ δεν μετράνε). Η άμεση δημοκρατία έχει βέβαια τους κινδύνους της (π.χ. οχλοκρατία και εξοστρακισμοί όπως στην Αρχαία Αθήνα) αλλά έχει και τα... αντίδοτα σε όλα αυτά, ΗΔΗ ενσωματωμένα.

Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι "παραδοσιακοί" πολιτικοί μελετητές είναι να εμπεδώσουν σιγά-σιγά το γεγονός, ότι ΔΕΝ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ, είναι οι ΙΔΙΟΙ αντικείμενο μελέτης (των δικτύων του Μέλλοντός μας). Είναι οι ΙΔΙΟΙ, σαν τους... χιμπατζήδες, και καλύτερα να παραμερίσουν, μπροστά στους (μετα-)ανθρώπους!

Η μάχη αυτή ΔΕΝ θα είναι εύκολη, ούτε ήπια, βέβαια. Ξεκινάει από ΔΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ, π.χ. λέγοντας στους "παραδοσιακούς" ότι η πολιτική κουλτούρα τους ΟΛΗ, δεν είναι τίποτα άλλο από ΤΡΙΧΑ στα... αποτέτοια μας! :) :)

Homo Sapiens on 18 Νοεμβρίου 2008 στις 10:23 π.μ. είπε...

Καλημέρα Omadeon,

μερικά σχολιάκια στα λεγόμενά σου...

Ως προς την προοπτική των νέων μορφών -ηλεκτρονικής - συλλογικής (αυτο)οργάνωσης έχουμε την ίδια αίσθηση. Ωστόσο, δεν γνωρίζω την ένταση και την έκταση του φαινομένου: μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση για μία μαζική e- κοινωνία πολιτών που θα αρθρώνεται στη δικτύωση πολλαπλών δικτύων; ή αυτοοργανώσεις που θα αφορούν μόνο συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και κοινωνικά αντικείμενα)?

Ως προς το ξέφτισμα της παραδοσιακής οργάνωσης των κομμάτων δεν έχεις άδικο. Ωστόσο, το καινούριο, η δομική μεταβολή που επισημαίνεις, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί έξω από το χώρο των κομμάτων και ότι βέβαια θα συνιστά μία κοινωνική υπέρβαση. Άλλωστε, ιστορικά στην αστική δημοκρατία τα κόμματα έχουν την τάση να ματασχηματίζονται και να προσαρμόζονται στις κοινωνικές ανάγκες, αλλού ταχύτερα αλλού αργότερα (π.χ από το μαζικό κόμμα στο "ανοιχτό" κόμμα). Θέλω να πώ, μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ο δομικός μετασχηματισμός να ενσωματωθεί στα κόμματα, να οικειοποιηθεί από τα κόμματα? Δεν είμαι σίγουρος, αλλά το θέτω ως προβληματισμό.

Επίσης, το ξέφτισμα των κομμάτων ίσως γίνεται αντιληπτό από την κοινωνία με πολύ διαφορετικό τρόπο από ό,τι σε σένα, σε μένα ή στους άλλους φίλους του ιστοχώρου.

Άρα, η δομική αλλαγή που έρχεται, και συμφωνούμε ότι έρχεται...δεν είμαι σίγουρος με ποιον τρόπο θα έρθει, από ποιους, σε τι πλαίσιο θα αναπτυχθεί, με τί στόχο και ποιους θα αφορά.

Sponsors

Archive

 

Homo sapiens. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com