12/11/08

What G20 Leaders must do...


Το Centre for Economic Policy Research (CEPR) δημοσιεύει μία συλλογή πολιτικοοικονομικών άρθρων (επιφανών οικονομολόγων) υπό τον τίτλο "What G20 leaders must do to stabilize our economy and fix the financial system", με αφορμή την επικείμενη συνάντηση "του G20". Πρόκειται για κείμενα ιδεών και προτάσεων πολιτικής γύρω από τα θέματα της κρίσης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, της μακροοικονομικής πολιτικής και της σταθεροποίησης της οικονομίας, της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, της μεταρρύθμισης των θεσμών παγκόσμιας διακυβέρνησης, των πιθανών εναλλακτικών σχεδιασμών για μία νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική, των εθνικών αντιδράσεων ως προς την εμπορική πολιτική (διεθνές εμπόριο)...
Για μία σύντομη και περιεκτική συζήτηση των θεμάτων παραπέμπω στο blog του Dani Rodrik. (Μόλις ολοκληρώσω το διάβασμα των άρθρων θα επιχειρήσω μία σύντομη συζήτηση...)
Πάντως, ως προς την πολιτική διάσταση του ζητήματος, τα αποτελέσματα της Συνόδου του G20 (ρυθμίσεις, πολιτικές, συνεργασίες...) θα αποτελούν προϊόν - επώδυνων? - συμβιβασμών μέσα από διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα και διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, δίχως επαρκή "νομιμοποιητικά ερείσματα". 'Αλλωστε, οι πολίτες του κόσμου σε συνθήκες πίεσης, δυσφορίας, δυσπιστίας και διαμαρτυρίας "απουσιάζουν" απο τις διεργασίες της υπερεθνικής πολιτικοτεχνοκρατικής ελίτ και...ίσως - δυστυχώς - αναδιπλώνονται σε κλειστές, συντηρητικές και φοβικές θέσεις.

2 comments:

busy bee on 12 Νοεμβρίου 2008 στις 7:51 μ.μ. είπε...

Αυτό το τελευταίο είναι που με φοβίζει Πασχάλη, περισσότερο από τα υπόλοιπα....εννοώ για τις κοινωνίες κλπ.
Ωρα καλή!

Left Liberal Synthesis on 12 Νοεμβρίου 2008 στις 9:06 μ.μ. είπε...

Homo Sapiens
Εχεις κεντράρει στο ΘΕΜΑ.
Αυτές τις στιγμές,διαξάγονται συζητησεις διαβουλέυσεις,που θα καθορίσουν πολλά,απόντων των πολιτών,των κινημάτων,και με άγνωστα διακυβευματα.
Κατα την γνώμη μου ,θα έπρεπε να είχε ξεσηκωθεί ο κόσμος απαιτώντας ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ εδω και τώρα.

Sponsors

Archive

 

Homo sapiens. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com