5/2/09

Blogs και πολιτική διαδικασία - ενεργοποίηση των επιστημόνων της πολιτικής



Η εγχώρια θεωρητική/ ακαδημαϊκή συζήτηση για τo "blogging" επικεντρώνεται -κυρίως- στην ταυτότητα του φαινομένου (τι είναι) και συνήθως εντάσσεται στην ευρύτερη προσέγγιση του χώρου των social media και της επικοινωνίας. Άλλωστε, στις διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις/ ημερίδες που αφορούν στο συγκεκριμένο αντικείμενο, το φαινόμενο ερμηνεύεται, αναλύεται και συζητείται από επαγγελματίες των media, επικοινωνιολόγους και δημοσιογράφους. Κατά μία έννοια, υπάρχει ένας "δημοσιογραφικός ιμπεριαλισμός" στη διαχείριση, στον προσδιορισμό και στην εξήγηση του θέματος. Σε αντιδιαστολή με τη δημοσιογραφική "υπερκινητικότητα", το blogging δεν φαίνεται να απασχολεί ακόμα (τουλάχιστον με την ίδια ένταση) τους πολιτικούς επιστήμονες. Θέματα όπως, ο μετασχηματισμός της ηλεκτρονικής δικτύωσης σε συλλογική κοινωνική δράση, η επιρροή των blog στο δημόσιο πολιτικό λόγο και στο "political process", η κοινωνία των πολιτών που "ξεπηδά" από το διαδίκτυο και απλώνεται στον κοινωνικό χώρο (netroots --) grassroots), η ενσωμάτωση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης στο σύγχρονο, ανοικτό κόμμα και η ηλεκτρονική συμμετοχική δημοκρατία είναι "αντικείμενα" που μπορούν να προσεγγιστούν με τα θεωρητικά εργαλεία του πολιτικού επιστήμονα και να συμπληρώσουν, να εμπλουτίσουν και να εμβαθύνουν τη δημοσιογραφική - επικοινωνιακή ανάλυση. Πιθανώς το ενδιαφέρον της πολιτικής επιστήμης στην Ελλάδα είναι ακόμα σχετικά ισχνό διότι η σχέση του blogging με την πολιτική διαδικασία (political process) βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Λόγου χάρη, στις Η.Π.Α, όπου παρατηρείται μία ισχυρή σχέση των blog με την πολιτική, ύστερα μάλιστα και από την εξέλιξη μίας διαδικασίας "επαγγελματοποίησης" στον χώρο των πολιτικών blog, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη σχέση του blogging με το political process, σε πολιτικό, ακαδημαϊκό και δημοσιογραφικό επίπεδο. Με μία πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να εντοπίσει κανείς σχετικά ερευνητικά paper πολιτικών επιστημόνων με εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Στο επόμενο διάστημα θα προσπαθήσω να ανεβάσω μερικά link από papers που έχω συγκεντρώσει. Νομίζω ότι, η ενεργοποίηση των επιστημόνων της πολιτικής και η διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων - ημερίδων θα είχε αρκετό ενδιαφέρον.

5 comments:

G700 on 6 Φεβρουαρίου 2009 στις 11:44 μ.μ. είπε...

Δημοσιογραφικός ιμπεριαλισμός ακριβώς όπως το λες. Γιατί; Διότι η πλειοψηφία των bloggers είναι ή δημοσιογράφι ή δημοσιογράφοι wannabes που φέρουν τη νοοτροπία του σχολιαστή και όχι του netroot activist

Greek Rider on 7 Φεβρουαρίου 2009 στις 12:35 π.μ. είπε...

Νομίζω ότι το να υπάρχουν μεγάλα μπλόγκς από δημοσιογράφους δεν σημαίνει τίποτα. Το σπουδαίο είναι που οι πολίτες μπορούν τόσο εύκολα να συζητάνε για πολιτικά θέματα και να μεταφέρουν τις γνώμες τους με αφορμή το μπλόγκινγκ και στον έξω κόσμο.

Περιμένουμε λίνκς.

tractatus on 8 Φεβρουαρίου 2009 στις 8:51 μ.μ. είπε...

Το διαδίκτυο είναι μια σοβαρή υπόθεση και για τη Πολιτική απο πολλές πλευρές. Για παράδειγμα τα blogs είναι ηδη στην Αμερική opinion leaders, μέσο για καταγραφή προτίμησης σε ψηφοφορίες κομμάτων, μέσο διαβούλευσης,διαδραστικό συμμετοχικό εργαλείο κ.α. Φυσικά στην Ελλάδα όλα αυτά είναι στα σπάργανα αλλά σύντομα όταν η γενιά που αποκαλεί τον Η/Υ κουμπί αρχίσει πλέον να παίζει δεύτερο ρόλο στα Κοινά. Γιατί όλα τα πράγματα έχουν μια σχέση τόσο στον τρόπο που ψηφίζουμε όσο και στον τρόπο που διαχειριζόμαστε την εξουσία. Φυσικά όλα χρειάζονται αλλά είναι ακόμα περισσότερα που δεν χρειάζονται για όλα και παντού...κι αυτό η εποχή της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογίας παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να το αξιοποιήσει...Για μένα θα πρέπει απλά να προετοιμαζόμαστε για μια νέα φιλοσοφία που θα έχει αρκετή εμπειρία απο το παρελθόν αλλά η ερμηνεία θα είναι σταμένη προς το μέλλον. Ειδάλλως το παιχνίδι είναι χαμένο.

Homo Sapiens on 9 Φεβρουαρίου 2009 στις 11:04 π.μ. είπε...

Κατά τη γνώμη μου τα ζητήματα αυτά σταδιακά θα προσελκύουν το ενδιαφέρον της πολιτικής και των πολιτικών επιστημόνων. To netroot activism και η αυξανόμενη ισχύς των blog ως προς τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης θα αποτελέσουν κεντρικά ζητήματα πολιτικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος. Gr, σε λίγο καιρό θα φτιάξω μία μικρή συλλογή από μερικά αξιόλογα λινκ.
Ελένη, by the way, η συμβολική διαμαρτυρία της 11/02 με β΄ρισκει απόλυτα σύμφωνο, ως λογική και περιεχόμενο

tractatus on 9 Φεβρουαρίου 2009 στις 6:02 μ.μ. είπε...

Εύχομαι να το κάνουν όσο το δυνατό περισσότεροι...πέρισυ είχε επιτυχία πάντως :)

Sponsors

Archive

 

Homo sapiens. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com