7/3/09

8 Μαρτίου - 1 χρόνος στο blogging...


Στις 8 Μαρτίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη στιγμή που έφτιαξα κι εγώ μία διαδικτυακή γωνιά για να καταγράφω τις σκέψεις μου και να επικοινωνώ με ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα. Η εμπειρία του πρώτου χρόνου στο blogging ήταν πολύ σπουδαία, όχι μόνο γιατί βρήκα μία δημιουργική ασχολία για τον ελεύθερό μου χρόνο, αλλά κυρίως γιατί συνάντησα (είτε διαδικτυακά είτε κι από κοντά) εξαιρετικούς blogo-φίλους.
Χαζεύοντας τα πρώτα κειμενάκια στο ΗS, έπεσα και σε ένα σχετικό για τη "Γυναίκα". Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το αναδημοσιεύω, έτσι για το καλό...

Παραμορφωμένα είδωλα και γυναικεία αξιοπρέπεια

Το σύγχρονο μιντιακό πρότυπο για τη γυναίκα, όπως αποτυπώνεται στην καταιγιστική τηλεοπτική προβολή και προώθηση 'πλαστικών', ατσαλάκωτων, διανοητικά μέτριων αλλά επαγγελματικά επιτυχημένων καλλονών, αναδεικνύει ένα στρεβλό και παραμορφωμένο παράδειγμα (paradigm) γυναικείου κοινωνικού status και ευτυχίας. To σύγχρονο marketing οριοθετεί τη γυναικεία συμπεριφορά και διαμορφώνει το ενδεδειγμένο πρότυπο ζωής, όπου η εξωτερική εμφάνιση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικής ευτυχίας και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Η κοινωνική διάχυση του προτύπου είναι αρκούντως διαπιστωμένη: η μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση τηλεοπτικών σειρών και show που προβάλουν τη ριζική μεταμόρφωση της εξωτερικής εμφάνισης ως διαβατήριο για την ευτυχία, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η επιρροή του μιντιακού προτύπου στον προσδιορισμό της γυναικείας ταυτότητας είναι τεράστια. Η κοινωνική αναγνώριση προκύπτει πρωτίστως από το εξωτερικό κάλλος κι έπειτα από τα υπόλοιπα στοιχεία της γυναικείας προσωπικότητας. Δε φτάνει να είναι καλή μητέρα, αφοσιωμένη σύζυγος, εργατική στο σπίτι και στο χώρο εργασίας, πρέπει απαραίτητα να είναι και όμορφη. Οι σκληρά εργαζόμενες μητέρες που κοπιάζουν να ισορροπήσουν μεταξύ εργασίας και οικογένειας, οι χαμηλά αμοιβόμενες γυναίκες που διστάζουν να γίνουν μητέρες και οι γυναίκες που υπόκεινται ακόμα σε καθεστώς εργασιακής/ οικογενειακής καταπίεσης και διακρίσεων έχουν εξοβελιστεί από την τηλεοπτική πραγματικότητα. Κάποτε τις θυμόμαστε, όταν διαδηλώνουν στους δρόμους για την προστασία των ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων που απειλούνται από κοινωνικά ανάλγητες κυβερνήσεις. Όμως, η τηλεοπτική εικόνα αλλάζει ταχύτατα και επιστρέφει στις άλλες, τις όμορφες, τις λαμπερές και επιτυχημένες. Βλέπετε, η κοινή μέση ελληνίδα προσβάλλει την σύγχρονη αισθητική μας!

32 comments:

Nikos Lioliopoulos on 7 Μαρτίου 2009 στις 8:41 μ.μ. είπε...

Πως να μη τα πάει καλα΄ένα blog οταν ξεκινάει με θεμα τη γυναικα! Να τα εκατοστήσεις φίλε μου για να αντλούμε γνώση και εμπειρία από τα εξαιρετικά κειμεν σου.

Homo Sapiens on 7 Μαρτίου 2009 στις 9:13 μ.μ. είπε...

Γεια σου Νικ,

Σ΄ευχαριστώ πολύ, να σαι καλά! Αν δεν κάνω λάθος είσαι και ο πρώτος που έχει κάνει σχόλιο στο blog :)

Makiaveli on 7 Μαρτίου 2009 στις 9:33 μ.μ. είπε...

Να τα εκατοστήσει(ς) φίλε μου,
πάντα δυναμικά, σοφά και με ενθουσιασμό, όπως μας έχεις συνηθίσει :)

Homo Sapiens on 7 Μαρτίου 2009 στις 9:36 μ.μ. είπε...

καλησπέρα Μακιαβέλι,

Σ' ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που έχεις γίνει ένας από τους καινούριους φίλους...Λοιπόν, που ξέρεις, μπορεί να τα πούμε κι από κοντά κάποια στιγμη στην Ορεστιάδα!

Left Liberal Synthesis on 7 Μαρτίου 2009 στις 9:36 μ.μ. είπε...

HS
Περασε κι'ολας ενας χρόνος.Σαν να ηταν χθες που ανακάλυψα ενα σπανιο πετρωμα στο ορυχείο του ιστου
Happy birthday

Homo Sapiens on 7 Μαρτίου 2009 στις 9:40 μ.μ. είπε...

Αγαπητέ john,

καλή συνέχεια στις μετα-ιστολογικές μας αναζητήσεις στο πολιτικό καφενείο (Αλεξάνδρας και Κηφισίας)
:)

Unknown on 7 Μαρτίου 2009 στις 9:46 μ.μ. είπε...

Homo Sapiens σου ευχομαι νασαι καλα και χρονια σου πολλα για τον ενα χρονο μπλοκιγκ, πολυ μ'αρεσε η αναρτηση σου για τις γυναικες, μηπως ομως φταιμε και μεις οι ιδιες???Εχουμε δωσει κακη εννοια με απελευθερωση μιας νυχτας σε μπουζουκομαγαζα???Νασαι καλ.

tractatus on 7 Μαρτίου 2009 στις 10:41 μ.μ. είπε...

Ολοι οι φίλοι εδώ είμαστε Πασχάλη...για όσα συμφωνούμε και για όσα διαφωνούμε...κυρίως, όμως, για τον καλό σου λόγο, τις καλές σου προθέσεις και φυσικά τη ποιότητα των κειμένων σου. Νάσαι καλά και να γράφεις όσο σε ευχαριστεί...Οσο για τις γυναίκες εύχομαι κάποτε αντί για ημέρες επετείου να τύχουμε του σεβασμού και των δυνατοτήτων που οφείλει να έχει μια ευνομούμενη κοινωνία....

ria on 7 Μαρτίου 2009 στις 10:46 μ.μ. είπε...

να τα εκατοστήσεις και να χιλιάσεις τις αναρτήσεις σου!

philos on 7 Μαρτίου 2009 στις 11:22 μ.μ. είπε...

Να ζήσεις πολλά πολλά ακομα τέτοια γενέθλια και να διατηρήσεις διάθεση και έμπνευση όπως τον πρωτο χρόνο σου!

OnWine on 8 Μαρτίου 2009 στις 12:02 π.μ. είπε...

Ευχομαι να συνεχίσεις ...εχω ένα χαρακτηρισμό γιά το Blog σου αλλά και γιά την διαδικτυακή σου προσωπικότητα: ΤΙΜΙΟΣ...και αυτό τον χαρακτηρισμό τον αξίζουν ελάχιστοι Bloggers...

Εχω διαφωνήσει πολλές φορές και με τα γραφόμενά σου, και με το ύφος σου... αλλά για αυτό τον λόγο γράφω όσα γράφω εδώ... γιατί είσαι από τους ελάχιστους που αντέχουν την διαφωνία...

Greek Rider on 8 Μαρτίου 2009 στις 12:16 π.μ. είπε...

Σου εύχομαι καλή συνέχεια. Ο πρώτος χρόνος ελπίζω να ήταν μόνο η αρχή.

Ασφαλώς είσαι από τους πιο σοβαρούς bloggers και τα κείμενά σου αξίζουν να διαβάζονται.

katerina on 8 Μαρτίου 2009 στις 12:19 π.μ. είπε...

Πασχάλη μου, στα γενέθλια επιτρέπονται οι χαρακτηρισμοί. Και έχω πολλους για σένα και σαν διαδικτυακή παρουσία αλλά και σαν φυσική. Να διαλέξω τον πιο ισχυρό; Ηρεμη δύναμη.
Σου ευχομαι απο καρδιάς, να διατηρήσεις για πάντα την εντιμότητα σου, την δημιουργική αβεβαιότητα σου, το καθαρό βλέμμα σου, την αυθεντικότητα σου, και πάνω απο όλα τις Αρχές σου.
Η ευγένεια που πηγάζει από τα κειμενα του Homo Sapiens, είναι τόσο πραγματική, τόσο ρεαλιστική, ξεχειλιζει τόσο πολύ απο τον Πασχάλη. Και δεν μιλάω για την τυπική, καθωσπρεπίστικη και ανουσια ευγένεια, μιλάω για την ευγένεια ψυχής.
Homo Sapiens, να τον υπερασπίζεσαι πάντα τον σπάνιο Πασχάλη...

Χρήστος Χαρακοπίδης on 8 Μαρτίου 2009 στις 1:01 π.μ. είπε...

Πασχάλη,
Χαίρομαι και θεωρώ τιμή μου να λέω ότι ήσουν στο Λύκειο μαθητής μου! Εύχομαι πολλά χρόνια στο bloggig για να μπορούμε και μεις να μοιραζόμαστε τις καθάριες σκέψεις σου.

Λευτέρης Χαμαλίδης on 8 Μαρτίου 2009 στις 8:46 π.μ. είπε...

Πασχάλη εύχομαι ο ένας χρόνος λειτουργίας του blog να είναι η αρχή μιας επιτυχημένης πορείας που έχεις ήδη αρχίσει να χαράζεις.

mahler76 on 8 Μαρτίου 2009 στις 12:49 μ.μ. είπε...

Χρόνια σου πολλά, χρόνια πολλά και στις γυναίκες μας.

Ανώνυμος είπε...

Kαλη συνεχεια HS.

Σχετικα με το μοντελο γυναικας που επιβαλλεται και κυριρχει, θα ηθελα να προσθεσω οτι ενα μεγαλο μερος του ΑΕΠ μιας χωρας στηριζεται στη βιομηχανια που ασχολειται με το γυναικειο σωμα. Από τα μαλλια μεχρι και τα νυχια, από την ενδυση/υποδηση, γυμναστήρια κ.λ.π.

Homo Sapiens on 8 Μαρτίου 2009 στις 1:46 μ.μ. είπε...

@Ελευθερία,

Ευχαριστώ πολύ και...χρόνια πολλά λόγω της ημέρας. Η βόλτα από το blog σου μου έφτιαξε τη μέρα... Οι φωτογραφίες από το ρέθυμνο είναι πολύ όμορφες. Ως φοιτητής εκεί, έζησα εκπληκτικά χρόνια. Κι αυτές τις μέρες λόγω αποκριάς πρέπει να γινόταν χαμός! Ελπίζω να τα λέμε συχνά...

Homo Sapiens on 8 Μαρτίου 2009 στις 1:55 μ.μ. είπε...

@tractatus

Γεια σου Ελένη,

Δεν θυμάμαι πως είχε τύχει, αλλά ήσουν το πρώτο blog που γνώρισα!

Όντως, οι θεσμικές διακρίσεις εις βάρος ων γυναικών είναι πολύ σημαντικές. Κυρίως εμφανίζονται στην εχθρική αγορά εργασίας, που συνήθως τους επιφυλάσσει θέσεις εργασίας στο πιο ευέλικτο και άναρχο τμήμα της, καθώς και στο διάτρητο κοινωνικό κράτος που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους και να υποστηρίξει τα σχέδια ζωής τους (συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής).
Να΄σαι καλά. Ελπίζω να τα λέμε για πολύ καιρό ακόμα.

Homo Sapiens on 8 Μαρτίου 2009 στις 1:58 μ.μ. είπε...

@ria, Philos,

Σας ευχαριστώ πολύ. Είμαι σίγουρος ότι οι ευχές σας θα πιάσουν τόπο και για σας!!Να΄στε καλά.

Homo Sapiens on 8 Μαρτίου 2009 στις 2:13 μ.μ. είπε...

@ sxoliastis,

είχα γράψει κάποτε σε ένα σχόλιο, ότι όλοι μας φτιάξαμε ένα blog γιατί -μεταξύ άλλων- θέλουμε να ικανοποίησουμε μία μικρή μας ματαιοδοξία: να γράψουμε κάτι και να μας διαβάσουν. Από τη στιγμή που μας αρέσει να εκθέτουμε δημόσια τον εαυτό μας και τις σκέψεις μας (είτε επώνυμα είτε ανώνυμα), υποθέτω ότι έχει σημασία για μας να δούμε πώς φαινόμαστε στα μάτια των άλλων.
Στη δική σου κριτική -ορισμένες φορές σκληρή- ματιά είδα κάποιες δικές μου υπερβολές, κάποιες ενδεχομένως αδυναμίες. Δεν ξέρω τελικά αν τις διόρθωσα ή όχι. Ξέρω όμως ότι αυτή η διαδικασία είναι ευεργετική, όχι μόνο για το blog, αλλά και για την προσωπική ζωή γενικότερα.
Η κριτική είναι ψυχή του blogging.
Νομίζω ότι έχουμε τη στοιχειώδη ωριμότητα να καταλάβουμε πότε έχει καλές προθέσεις και πότε είναι "της πλάκας" και ανάλογα να "αμυνόμαστε"...Τα λέμε λοιπόν...

Homo Sapiens on 8 Μαρτίου 2009 στις 2:21 μ.μ. είπε...

@ Greek Rider,

μακάρι να είχα την γνώση, την επάρκεια και την εργατικότητα που έχεις στο blog. Η ριζοσπατική σου ματιά και η ειλικρίνια σου δεν συναντώνται συχνά. Μπορεί να μην συμφωνώ σε κάποια από αυτά που γράφεις, αλλά οι εναλλακτικές σου σκέψεις, τα επιχειρήματά σου, οι πηγές σου και τα σχόλιά σου μου δίνουν έναυσμα για σκέψη, ψάξιμο και προβληματισμό. Έχεις γίνει μία οn-line, ριζοσπατική και αντισυμβατική εγκυκλοπέδια :)

Homo Sapiens on 8 Μαρτίου 2009 στις 2:41 μ.μ. είπε...

@ Katerina,

δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αισθάνεται όμορφα όταν του λένε τέτοια λόγια. Οπότε, δεν διστάζω να πω ότι χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό το σχόλιο! Ειλικρινά, είναι εξαιρετική η παρουσία σου τόσο στο ιστοχωριό, όσο βέβαια και στο πολιτικό μας καφενείο!Ανταποδίδω τους χαρακτηρισμούς. Να σαι καλα!Θα τα πούμε κι από κοντά στην επόμενη ιστοσυνάντησή μας.

Homo Sapiens on 8 Μαρτίου 2009 στις 2:47 μ.μ. είπε...

@Χρήστος Χ.

κ. Χρήστο,

η -μετά από χρόνια- ηλεκτρονική αυτή συνάντηση ήταν από τις πιο ωραίες και αναπάντεχες στιγμές.
Ελπίζω με την πρώτη ευκαιρία να σας δω και να τα πούμε κι από κοντά. Ως τότε, προσδοκώ σε ακόμα καλύτερες ιστολογικές συζητήσεις!

Homo Sapiens on 8 Μαρτίου 2009 στις 2:49 μ.μ. είπε...

@ Χαμαλίδης Λευτέρης.

μακάρι να βγεις αληθινός :)..H φετινή χρονιά είναι κρίσιμη και ελπίζω να πάει καλά.

Καλή συνέχεια και σε σένα. Τα λέμε και διαδικτυακά και από κοντά.

Homo Sapiens on 8 Μαρτίου 2009 στις 2:54 μ.μ. είπε...

@ Cynical

Cyn, ευχαριστώ πολύ. Η εργατικότητα, η γνώση και η αναλυτική σου σκέψη είναι μοναδικές!

Να αναμένουμε άλλη μία εμπνευσμένη ανάρτησή σου με θέμα την "εκβιομηχάνιση(!)" της γυναικείας αξιοπρέπειας? :)
Να σαι καλά cyn!

Homo Sapiens on 8 Μαρτίου 2009 στις 2:56 μ.μ. είπε...

@mahler76

σ΄ευχαριστώ πολύ.

Να τις χαιρόμαστε τις γυναίκες, αλλά πιο πολύ να τις προσέχουμε. Η "θυληκοποίηση" της πολιτικής και κοινωνικής ζωής θα ήταν ευεργετική....

ikor on 9 Μαρτίου 2009 στις 11:39 π.μ. είπε...

Πασχάλη, έχω διαβάσει όλες σου τις αναρτήσεις!

Να είσαι πάντα γερός και να συνεχίσεις να μας δίνεις τεκμηριωμένα κείμενα που προβληματίζουν και καλλιεργούν την κριτική σκέψη.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως... εκτός από τα "χρόνια ΜΑΣ πολλά" (λόγω σύμπτωσης παράλληλης εορτής -χεχε) οφείλω να επισημάνω και το "meaningful coincidence" του ότι ΚΑΙ οι δύο εορτάζουμε ταυτοχρόνως και με τας γυναίκας (που υποθέτω... λατρεύουμε εξίσου).
Π.χ. οφείλω ΠΟΛΛΑ σε μια φίλη που διαβάζει όλα μου τα ποστ και με τη θηλυκή της διαίσθηση με βελτίωσε πολύ (αν δεν... χαλάσω, θα διατηρηθώ).

οπότε...
Εύχομαι πολλάς γυναίκας, είτε φίλες είτε και ερωμένες, και σε εσένα! :)

G700 on 9 Μαρτίου 2009 στις 2:19 μ.μ. είπε...

Πασχάλη keep on blogging. Η blogoσφαιρα έχει ανάγκη από σοβαρές μεταρρυθμιστικές φωνές.

Εκ μέρους όλων των φίλων σου στην ομάδα της G700.

gpapoul on 9 Μαρτίου 2009 στις 5:13 μ.μ. είπε...

Συνέχισε να μας προκαλείς όλους, να γινόμαστε πιο...sapiens...!
τις θερμότερες ευχές.

John 25aris on 11 Μαρτίου 2009 στις 4:35 μ.μ. είπε...

Να τις χιλιάσεις τις αναρτήσεις Πασχάλη!Εύχομαι να παραμείνεις ο γαμάτος blogger που είσαι για καμιά εκατοστή χρόνια ακόμη (μετά μπορείς να χαλάσεις δε θα σε διαβάζω!)!Να σαι καλά!!!

Sponsors

Archive

 

Homo sapiens. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com