8/10/09

Η κρισιμότητα του "κεφαλαίου εμπιστοσύνης" για τη νέα διακυβέρνηση


Αναμφίβολα, η ανάδυση θετικών προσδοκιών μετά από μία μακρά περίοδο γενικευμένης δυσαρέσκειας, δυσπιστίας και αδιαφορίας λειτουργεί ως ένα ισχυρό «θετικό πολιτικό σοκ», ως ένα κρίσιμο πολιτικό διεγερτικό για την ανόρθωση - υποστήριξη του πολιτικού συστήματος και τη διαμόρφωση ευνοϊκών προϋποθέσεων για οικονομική ανάκαμψη, θεσμική ωρίμανση και κοινωνική πρόοδο. Αυτή η δημιουργική αναταραχή στο πολιτικό σύστημα προκύπτει αφενός από το απροσδόκητο εύρος της εκλογικής επίδοσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ και αφετέρου από την κατηγορηματική κοινωνική αποδοκιμασία και εκλογική καταδίκη μίας απογοητευτικής διακυβέρνησης με σημεία αναφοράς την πολιτική κενολογία, τη διαφθορά, την πρόδηλη μεταρρυθμιστική ατολμία, την αναχρονιστική ηθικολογία και την ακατάσχετη ψευδολογία.

Παρά τη δυσχερή συγκυρία η νέα διακυβέρνηση εκκινεί από ευνοϊκή θέση διότι πριμοδοτείται με ισχυρό «πολιτικό κεφάλαιο». Η πολιτική ισχύς του Γ. Παπανδρέου διευρύνει τα περιθώρια άσκησης αποτελεσματικής πολιτικής επιρροής για τη διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών και την προώθηση ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων. Άλλωστε, η εμπειρική πολιτική έρευνα υποδεικνύει ότι κατά την πρώτη περίοδο των νέων κυβερνήσεων -κατά κανόνα- ελαχιστοποιείται το πολιτικό κόστος της σύγκρουσης με κατεστημένα συμφέροντα και νοοτροπίες που υπερασπίζονται και αναπαράγουν το status quo. Στην αντίθετη περίπτωση, η πολιτική ατολμία και η λογική του «αυτόματου πιλότου» συντείνουν στην κατασπατάληση του «πολιτικού κεφαλαίου» και την (αυτο)παγίδευση στον φαύλο κύκλο της αδράνειας (η προηγούμενη διακυβέρνηση αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα προς αποφυγή).

Η σταθεροποίηση και διεύρυνση του πολιτικού κεφαλαίου που διαθέτει το ΠΑ.ΣΟ.Κ συναρτάται με την ικανότητά του να διαμορφώσει ταχύτατα προϋποθέσεις οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης με την κοινωνία με κινήσεις υψηλής συμβολικής και πολιτικής σημασίας. Η στελέχωση της κυβέρνησης και ο νέος κυβερνητικός προγραμματισμός συνιστούν ένα θετικό πρώτο δείγμα γραφής. Επιπρόσθετα, η άμεση προώθηση μέτρων πολιτικής με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο (για παράδειγμα μειώσεις αμοιβών και καταχρηστικών παροχών στο πολιτικό προσωπικό, στα μέλη Δ.Σ και στα στελέχη ΔΕΚΟ, έκτακτος οικονομικός προγραμματισμός και μείωση λειτουργικών δαπανών στους δημόσιους φορείς/ οργανισμούς, κατάργηση άχρηστων οργανισμών, μέτρα για τη διαφάνεια του πολιτικού συστήματος κλπ.) μπορούν να στείλουν ένα ηχηρό σινιάλο στην κοινωνία και να παράγουν ένα ισχυρό συμβολισμό για τη νοοτροπία και την αντίληψη της νέας διακυβέρνησης.

Όσο μεγαλύτερο απόθεμα πολιτικής εμπιστοσύνης μπορεί να δημιουργήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ σ΄ αυτή την πρώτη περίοδο, τόσο περισσότερο διευρύνει τα περιθώρια προώθησης κρίσιμων διαρθρωτικών αλλαγών και ελαχιστοποιεί το -αναμφίλεκτο- πολιτικό κόστος. Αυτό το «κεφάλαιο εμπιστοσύνης» μπορεί να αποτελέσει τον κρίσιμο κρίκο σε μία αλυσίδα μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών και ανατροπών στην οικονομία (παρεοκρατικός καπιταλισμός), στο πολιτικό σύστημα (μετριοκρατία) στο κράτος (παρασιτικός κρατισμός), στα πανεπιστήμια (ιδεοληπτικός συντηρητισμός), στο κοινωνικό κράτος (ανισότητες) στο κόμμα (κομματικός «φεουδαλισμός»), στην κοινωνία (πελατειακές αντιλήψεις), με κεντρικούς στόχους την οικονομική-παραγωγική αναδιάρθρωση, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη κατανομή των κοινωνικών βαρών μεταξύ των γενεών, τη θεσμική και δημοκρατική ωρίμανση.

Δίχως αμφιβολία, απαιτείται κοσμογονία αλλαγών και ένα νέο, καινοτόμο μοντέλο ανοιχτής κοινωνικής διαβούλευσης και συμμετοχικής δημοκρατίας για την αποτελεσματική εκπροσώπηση των συμφερόντων όλων των κοινωνικών ομάδων. Οι προσδοκίες είναι υψηλές. Τα πρώτα δείγματα γραφής θα είναι ενδεικτικά για την θεμελίωση των βάσεων αυτής της νέας εκκίνησης. Ίδωμεν….

3 comments:

Greek Rider on 8 Οκτωβρίου 2009 στις 2:30 μ.μ. είπε...

Καλησπέρα. Θεωρώ ότι το πρώτο δείγμα γραφής της κυβέρνησης ήταν η προσπάθειά της να αναδείξει τις ανεξάρτητες αρχές.

Έδωσε το βήμα στον συνήγορο του πολίτη και υποσχέθηκε υποστήριξη, έδωσε το βήμα στον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης και είπε ότι όλες οι προσλήψεις θα γίνονται αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί θυμίζω ότι η προηγούμενοι πήραν την εξουσία ενώ ο φιλικός τύπος τους μιλούσε για κατάργηση του ΑΣΕΠ (που μεταφραζόταν στα αυτιά τους ότι θα μπουν τα παιδιά τους στο δημόσιο).

Και πράγματι, η ΝΔ προσπάθησε να προσπεράσει τον ΑΣΕΠ είτε με τη συνέντευξη, είτε με τις προκηρύξεις εκτός ΑΣΕΠ (άλλη πατέντα αυτή) και με τις αμαρτωλές συμβάσεις έργου όπου με αυτές προσελάμβαναν δικά τους παιδιά με συμβάσεις...

Αρκεί να δει όλα αυτά τα χρόνια τι έγραφαν στις ετήσιες εκθέσεις τους αυτές οι αρχές. Ο συνήγορος του πολίτη για παράδειγμα έβγαζε αποφάσεις κατά της διοίκησης και οι αρμόδιοι υπουργοί ούτε καν απαντούσαν! Πόσο μάλλον να τις εφαρμόσουν....

Νομίζω ότι με τα χάλια που έχει το ελληνικό κράτος οι ανεξάρτητες αρχές προστατεύουν ένα μίνιμουμ δικαιωμάτων.

Η ΝΔ προσπάθησε να κυβερνήσει με τις αρχές της ισχύος της διαπλοκής.

Συνεπώς η ενέργεια αυτή από τη νέα κυβέρνηση κέρδισε τις εντυπώσεις.

Homo Sapiens on 8 Οκτωβρίου 2009 στις 2:42 μ.μ. είπε...

Καλησπέρα Greek Rider,

Από τις πρώτες κυβερνητικές δηλώσεις, τον σχεδιασμό των Υπουργείων, τη στελέχωση της κυβέρνησης και την ανάδειξη της κρισιμότητας των ανεξάρτητων αρχών στον σχεδιασμό της δημόσιας πολιτικής, νομίζω ότι ξεκινά η σοβαρότερη προσπάθεια ανασυγκρότησης του κρατικού μηχανισμού και του τρόπου διακυβέρνησης μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται να δημιουργεί ένα κρίσιμο απόθεμα πολιτικής εμπιστοσύνης (όπως λέω και στο post), ικανό για να προωθήσει αλλαγές και ανατροπές. Δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε τη συνέχεια.
Είναι πολύ νωρίς ακόμα, η συγκυρία είναι δραματική, η κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή και τα συμφέροντα ισχυρά
Αυτή η θετική ατμόσφαιρα που υπάρχει σίγουρα μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά.

Homo Sapiens on 14 Οκτωβρίου 2009 στις 1:04 μ.μ. είπε...

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στον explorer μου εμφανίζει τα δύο τελευταία ποστ ενωμένα.

 

Homo sapiens. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com