13/1/10

Κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ : good is not enough


Κάθε είδους αξιολόγηση γίνεται με τη χρήση ενός (ή περισσοτέρων) αντικειμενικών μέτρων. Η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: α) «τεχνοκρατική» αξιολόγηση με την κατασκευή αντικειμενικών δεικτών αποτελεσματικής διακυβέρνησης και β) πολιτική ανάλυση με τη χρήση συγκεκριμένων μέτρων σύγκρισης.Η τεχνοκρατική αξιολόγηση προσφέρεται για την ανάλυση μίας σχετικά μεγάλης κυβερνητικής περιόδου (2-4 χρόνια) ώστε να υπάρχουν επαρκή δεδομένα εκτελεστικών πρωτοβουλιών, νομοθετικής παραγωγής και τελικών αποτελεσμάτων. Για τη βραχεία περίοδο των 100 πρώτων ημερών μίας κυβέρνησης, η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου έχει αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα.

Υπάρχουν διαφορετικές αναλύσεις που χρησιμοποιούν διαφορετικά μέτρα σύγκρισης. Έτσι, υπάρχουν αξιολογικές κρίσεις που αφορούν στον βαθμό σύνδεσης του κυβερνητικού έργου με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και αναλυτικές προσεγγίσεις που συγκρίνουν τη νέα κατάσταση (σε όρους εμπιστοσύνης, στίγμα διακυβέρνησης, πρωτοβουλίες) με την πρότερη κατάσταση. Μία αυστηρότερη και -μάλλον- ωφελιμότερη κριτική για την κυβέρνηση σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία δεν αφορά ούτε στην σύγκριση με την πρότερη κατάσταση (η σύγκριση με το ιστορικά χειρότερο δεν έχει νόημα) ούτε και στη διεξοδική διερεύνηση της τήρησης των προεκλογικών λόγων (καμία κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί αποκλειστικά το προεκλογικό πρόγραμμα ως κυβερνητικό textbook). Αντιθέτως, αφορά στα ανακλαστικά και στο βαθμό απόκρισης της κυβέρνησης στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της συγκυρίας, δηλαδή στο βαθμό κυβερνητικής αντίδρασης απέναντι στη δραματική οικονομική συγκυρία.

Αναμφίβολα, με αυτό το κριτήριο αξιολόγησης οι κυβερνητικές επιδόσεις δεν είναι ισχυρές. Η συνειδητοποίηση της πραγματικής κλίμακας του προβλήματος ήταν αργή, η ταχύτητα αντίδρασης μικρή και οι πρωτοβουλίες -συχνά- αντιφατικές, άτολμες και αποσπασματικές. Η συνεχής υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η εντεινόμενη αβεβαιότητα και οι αρχικές παλινδρομήσεις ως προς το νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης αποτυπώνουν την πολιτική σπατάληση κρίσιμου χρόνου και τις συντονιστικές κυβερνητικές ανεπάρκειες. Άλλωστε, η συχνή δημοσιοποίηση προθέσεων και πρωτοβουλιών δίχως επαρκή αιτιολόγηση, χρονοδιάγραμμα και σαφή σχεδιασμό δημιουργούν σύγχυση και στρεβλώσεις (ενδεικτικά το θολό τοπίο γύρω από το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, την agenda του κοινωνικού κράτους). Επιπρόσθετα, ο διακηρυγμένος στόχος της κοινωνικής διαβούλευσης και η ηλεκτρονική εκδοχή της (επίκειται νέα ανάρτηση γι’ αυτό το θέμα) -πιθανώς- λειτουργεί ως παρεμπόδιση μίας ταχύτερης νομοθετικής παραγωγής (νομίζω ότι, σε έκτακτες συνθήκες κρίσης μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι υπάρχει trade off μεταξύ της ανάγκης για διαβούλευση και της ανάγκης για άμεση λήψη μέτρων και πρωτοβουλιών).


Ωστόσο, ο βαθμός εμπιστοσύνης και υποστήριξης στην κυβέρνηση παραμένει ισχυρός. Κατά τη γνώμη μου, όχι διότι η πλειοψηφία των πολιτών θυμάται με αποστροφή την προηγούμενη κατάσταση, ούτε διότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ παραμένουν ανίσχυροι, αλλά κυρίως γιατί αναγνωρίζει στις κυβερνητικές προθέσεις και πρωτοβουλίες την εκκίνηση της ευρύτερης και σημαντικότερης διαδικασίας ανασυγκρότησης, μεταρρύθμισης και δημοκρατικού εκσυγχρονισμού του Κράτους (δομές, διαδικασίες, δημόσια διοίκηση, δικαιώματα κλπ).

Αναπόφευκτα, πάντως, η διόρθωση των προβλημάτων κυβερνητικού συντονισμού, η τολμηρή σχεδίαση, προώθηση και εφαρμογή μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, η σύγκρουση με τις δυνάμεις της αδράνειας και του status quo και η διαμόρφωση ευνοϊκών προϋποθέσεων για οικονομική ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση θα βαρύνουν αποφασιστικά στη μελλοντική αξιολόγηση της κυβέρνησης του κ. Γ. Παπανδρέου. Άλλωστε, μία καλή κυβέρνηση είναι καταδικασμένη σε κριτική αν στην πορεία του χρόνου παραμείνει απλώς καλή.

8 comments:

ο δείμος του πολίτη on 13 Ιανουαρίου 2010 στις 2:19 μ.μ. είπε...

Το μεγάλο θετικό η τόλμη στους σχεδιασμούς και σε ζητήματα συζήτησης που αποτελούσαν ταμπου για την ελληνική κοινωνία.

Homo Sapiens on 13 Ιανουαρίου 2010 στις 2:27 μ.μ. είπε...

Γεια σου Δείμε,

Σαφώς!

Ειδικώς, η νομοθετική πρωτοβουλία για τους μετανάστες.

Μία προοδευτική θεσμική απάντηση σε μία σύγχρονη ανάγκη για μία ανοιχτή κοινωνία

Meropi on 13 Ιανουαρίου 2010 στις 5:55 μ.μ. είπε...

Ξέρεις τι σκέφτομαι Πασχάλη μου για την Κυβέρνηση?
Καλή η διαβούλευση, αλλά πιο καλή η οργανωτικότητα, η αποφασιστικότητα και πάνω απ' όλα η δράση. Εννοείται, βέβαια, πριν βουλιάξουμε ....εντελώς.

Greek Rider on 13 Ιανουαρίου 2010 στις 6:42 μ.μ. είπε...

Νομίζω τελικά ότι οι 100 μέρες δεν λένε τίποτα, στις 700-800 μέρες θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα.

Από εκεί και πέρα όλη αυτή η φιλοσοφία της δημόσιας διαβούλευσης και της πλήρους δημοσιοποίησης στο ίντερνετ των αποφάσεων, με άφησαν θετικά έκπληκτο.

Επίσης να πω (παρόλο αυτό που αναφέρεις) ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ιδιαίτερα καταστροφική. Ειλικρινά μόνο η διακυβέρνηση του Νέρωνα στην αρχαία Ρώμη θα μπορούσε να συγκριθεί με την διακυβέρνηση Καραμανλή η οποία είχε και μια περίεργη νεοφιλελεύθερη ιδεολογική εμμονή την πιο ακατάλληλη στιγμή.

mahler76 on 14 Ιανουαρίου 2010 στις 8:17 π.μ. είπε...

θα συμφωνήσω κι εγώ ότι 100 μέρες δεν είναι τίποτα. Στα 2 χρόνια θα μπορούμε να πούμε κάτι.

Homo Sapiens on 14 Ιανουαρίου 2010 στις 10:34 π.μ. είπε...

Γεια σου Μερόπη, καλή χρονιά!

Η δημόσια διαβούλευση υπηρετεί πολλούς στόχους και είναι ένα σημαντικού βήμα δημοκρατικού εκσυγχρονισμού του "reform process".
Ωστόσο, η απλή ηλεκτρονική εκδοχή της είναι ατελής. Απαιτείται μία οργανωμένη και καλά σχεδιασμένη θεσμοποίηση της δημόσιας διαβούλευσης, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε οργανωμένους συλλόγους και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, που παραδοσιακά δεν συμμετέχουν στο κοινωνικό διάλογο του κορπορατιστικού συστήματος, να μπουν στο "δημοκρατικό παιχνίδι".

Για τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να..πατήσει γκάζι και να ανεβάσει στροφές. Απαιτείται ταχύτητα και αποφασιστικότητα, δίχως όμως απερισκεψία και παραλείψεις. Η "τέχνη του κυβερνάν" είναι δύσκολη υπόθεση.

Homo Sapiens on 14 Ιανουαρίου 2010 στις 10:39 π.μ. είπε...

Γεια σου Gr,

κι εγώ νομίζω ότι όλες οι κριτικές αυτή τη στιγμή είναι παρακινδυνευμένες και ατελείς. Στην πορεία του χρόνου, όταν θα μπορούμε να κάνουμε αποτίμηση και των τελικών αποτελεσμάτων των νομοθετικών πρωτοβουλιών (σημασία δεν όχι μόνο πόσο νομοσχέδια ψηφίζεις, αλλά τι νομοσχέδια και με τι κοινωνικά-οικονομικά αποτελέσματα), θα μπορούμε να κάνουμε πιο ασφαλείς κρίσεις.

Κι εγώ θεωρώ ότι πολλές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ήταν εξαιρετικές. Ωστόσο, όπως λέω, είναι καταδικασμένη να γίνει από καλή...καλύτερη

Homo Sapiens on 14 Ιανουαρίου 2010 στις 10:43 π.μ. είπε...

hello mahler,

Απλώς, διατυπώνονται πολλές απόψεις και δημοσιεύονται πολλές κριτικές για τις 100 πρώτες μέρες, διότι στον προεκλογικό πολιτικό του λόγο το ΠΑ.ΣΟ.Κ έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο mini πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών.

 

Homo sapiens. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com