15/9/10

Τι γίνεται με το κάπνισμα στους χώρους του πανεπιστημίου;



Σε πρόσφατη επίσκεψη σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, στο χώρο εισόδου στις γραμματείες των Τμημάτων, εκεί που τέτοιες μέρες κάθε χρόνο στήνεται μία ιδιότυπη παραταξιακή έκθεση για την προσέλκυση νέων φοιτητών, φλυαρώντας με ορισμένους φίλους -γενικώς- για τα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, "καταγράψαμε" και την ακόλουθη "ερωτοαπάντηση": Αλήθεια, τι γίνεται με το κάπνισμα στους χώρους του πανεπιστημίου; Τίποτα, υπάρχει άσυλο.
(η ατμόσφαιρα και οι αναρίθμητες πεταμένες γόπες ήταν αφορμή για την ερώτηση)
Αναμφίβολα, η άμεση απάντηση και ο -κατά κάποιο τρόπο- φυσικός αυθορμητισμός της, δίχως κάποια συμπληρωματική εξήγηση ή διευκρίνηση, αποτυπώνει με τον πιο πειστικό τρόπο πόσο βαθιά έχει εντυπωθεί στο συλλογικό νου, συνειδησιακά και βιωματικά, η βαθμιαία αποδόμηση της έννοιας του ακαδημαϊκού ασύλου.
Η απόπειρα συζήτησης για ζητήματα λειτουργικής διευθέτησης διαφορετικών -συχνά αντικρουόμενων- δικαιωμάτων, συλλογικής προστασίας της ακαδημαϊκής κοινότητας, ατομικής και συλλογικής ευθύνης, υπεράσπισης του δημόσιου χώρου και σεβασμού στη δημοκρατική νομιμότητα παραμένει αδιέξοδη μπροστά στην ανυπέρβλητη διατύπωση: υπάρχει άσυλο. Η ισχύς της αυταπάτης για μία -διαχρονικά- ad hoc ερμηνεία του ακαδημαϊκού ασύλου είναι τόσο έντονη, ώστε δημιουργείται η αίσθηση ότι κάθε ορθολογικό επιχείρημα είναι ανίσχυρο απέναντι στην δογματική ιδεοληψία. Η κραυγαλέα αντίφαση μεταξύ της δημοκρατικής υπεράσπισης της δημόσιας "ταυτότητας" του πανεπιστημίου και της μεταφυσικής εκδοχής του ακαδημαϊκού ασύλου είναι επιμόνως παρούσα...

6 comments:

mahler76 on 16 Σεπτεμβρίου 2010 στις 9:22 π.μ. είπε...

εδώ συνεχίζετε το κάπνισμα σε όλα, ΜΑ ΣΕ ΟΛΑ, τα μπάρ, κλάμπ, καφετέριες, στις σχολές θα το κόψουν?

Ανώνυμος είπε...

Hi buddy, your blog' s design is simple and clean and i like it. Your blog posts are superb. Please keep them coming. Greets!!!

fanis panagiotopoulos on 17 Σεπτεμβρίου 2010 στις 3:34 μ.μ. είπε...

Καλησπέρα. Θεωρώ πως το κύριο πρόβλημα της νοοτροπίας μας είναι ότι πιστεύουμε πως τον οποιοδήποτε νόμο πρέπει να τον εφαρμόζουμε μόνο όταν υπάρχει κίνδυνος τιμωρίας.
Αυτό έχει σαν συνέπεια ο συγκεκριμένος φοιτητής, να θεωρεί δεδομένο ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει αστυνομία στο πανεπιστήμιο, δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί ο νόμος.
Αν όμως είχαμε την παιδεία να εφαρμόζουμε τους νόμους: να μην τρέχουμε πάνω από το όριο, να μην φοροδιαφεύγουμε, να μην πετάμε τα σκουπίδια μας στους δρόμους, να μην καπνίζουμε σε κλειστούς δημόσιους χώρους, κλπ κλπ, τότε θα τους εφαρμόζαμε και στους χώρους του πανεπιστημίου, ανεξάρτητα από το αν ίσχυε το άσυλο ή όχι.
Οπότε για τη λάθος λειτουργία του ασύλου, δε φταίει το ίδιο το άσυλο, αλλά εμείς και η κατάντια γενικότερα της σημερινής κοινωνίας! Είναι θέμα παιδείας. Παιδείας κυρίως που λαμβάνει το παιδί από την οικογένεια και από τον κοινωνικό του περίγυρο.

Homo Sapiens on 17 Σεπτεμβρίου 2010 στις 4:00 μ.μ. είπε...

@mahler76,

δεν έχεις κι άδικο, αν και νομίζω ότι η κατάσταση είναι κάπως βελτιωμένη.

@ανώνυμος,

thanks

@fanis panagiotopoulos

Φάνη, καλώς όρισες,

σωστά, άλλωστε και η επιδίωξη της ανάρτησης είναι να δείξει πως μέσα στο χρόνο έχει διαμορφωθεί μία συγκεκριμένη αντιληπτική ικανότητα για την έννοια του ακαδημαϊκού ασύλου...

pinelopi t. on 21 Οκτωβρίου 2010 στις 2:02 μ.μ. είπε...

polu swsti i paratirisi sou Pasxali! autes oi authormites ekfraseis apotuponoun pio kathara ap otidipote allo tin antilipsi mas peri tou asulou to opoio to exoume tautisei dustuxws me tin anarxia kai tin asudosia.

Gamekeyssale on 1 Ιουλίου 2020 στις 1:39 μ.μ. είπε...



Thank You So Much!

 

Homo sapiens. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com