22/10/08

Το 1ο Blogo – Συνέδριο


(φαντασιώσεις ενός απλού blogger)
Οι αναγνώστες του Η.S. γνωρίζουν τα δύο απλά επιχειρήματα που χρησιμοποιώ στη συζήτηση για την «καινοτομία» των blog ή -στερεοτυπικά- για την «επανάσταση των blog»: α) δυνατότητα μετασχηματισμού του πολίτη - ιδιώτη σε υποκείμενο δημόσιας κριτικής, β) δυνατότητα αυτό-οργάνωσης και παρέμβασης στον ενδιάμεσο χώρο κράτους - αγοράς (e-κοινωνία πολιτών και μετατροπή σε «φυσική» συλλογική δράση).

Από τις παραπάνω σκέψεις αναδύονται πολλαπλά θέματα: blog και πολιτική, blog και κοινωνία,blog και δημόσιος χώρος, blog και media, blog και διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ηλεκτρονικός ακτιβισμός, αυτό-οργάνωση και συλλογικά δίκτυα, στρατηγική μετασχηματισμού του e-ακτιβισμού σε συλλογική δράση (διαμαρτυρία, παρέμβαση στον δημόσιο λόγο, παραγωγή ιδεών και προτάσεων πολιτικής, ενημέρωση - ευαισθητοποίηση κτλ.). Τα παραπάνω θέματα αποτυπώνουν και μία βασική μου σκέψη: τα blog είναι (ή πρέπει να είναι) κάτι πολύ περισσότερο από μία εναλλακτική, μη συμβατική δημοσιογραφία (με τον «mediaκό» όρο). Αυτήν την ποιοτική διαφορά, αυτή την νέα θεώρηση των blog θα επιχειρούσε -μεταξύ άλλων- να προσεγγίσει μία διεπιστημονική, αυτό-οργανωτική και συλλογική πρωτοβουλία για ένα «πραγματικό» blogo-συνέδριο.

Μία πρωτοβουλία όπου θα συμμετείχαν με προτάσεις, ιδέες, παρεμβάσεις και εισηγήσεις όσοι blogger το επιθυμούν. Μία αυθεντική συλλογική πρωτοβουλία με ισότιμη παρέμβαση και συμβολή όλων των blogger χωρίς τον must «διαχωρισμό» σε πατρικίους και πληβείους της «blogoκοινότητας». Μία διεπιστημονική διαδικασία με τη συνεργασία ενδιαφερόμενων πολιτικών επιστημόνων, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, δημοσιογράφων, ιστορικών, λογοτεχνών, πολιτικών κ.α. Μία πρωτοβουλία που μπορεί δυνητικά να εξελιχθεί σε blogo - θεσμό ή/και στην δημιουργία και ενδυνάμωση δικτύων συνεργασίας και συλλογικής δράσης. Κάπως έτσι «φαντασιώνομαι» ένα πραγματικό, αυτό-οργανωτικό, επιστημονικό blogo - συνέδριο με απήχηση στην κοινή γνώμη και δυνατότητα ανάδειξης του «φαινομένου» (blog) στον δημόσιο χώρο. Υποθέτω ότι αν υπάρχει διάθεση και συμμετοχή τα αμιγώς οργανωτικά θέματα διευθετούνται σχετικά…εύκολα.

5 comments:

Christos Moissidis on 22 Οκτωβρίου 2008 στις 1:22 μ.μ. είπε...

... Και δράττοντας την ευκαιρία από την τελευταία πρόταση της ανάρτησής σου, αναρωτιέμαι ποιός ή τί μας εμποδίζει να οργανώσουμε μία τέτοια εκδήλωση (δίχως αόριστο και γενικόλογο περιεχόμενο, όπως πολύ σωστά επισημαίνεις) που, ενδεχομένως, θα είχε να μάς διδάξει πολλά;

Homo Sapiens on 22 Οκτωβρίου 2008 στις 1:49 μ.μ. είπε...

Αγαπητέ Χρήστο,

τα μοναδικά πράγματα που χρειάζονται (που είναι όμως πολύ σημαντικά)είναι θέληση, συμμετοχή, οργάνωση, συλλογική δουλειά.
Νομίζω ότι πάρα πολλοί blogger που παρεμβαίνουν στο δημόσιο διάλογο και διατυπώνουν σκέψεις και ιδέες δημόσιου ενδιαφέροντος θα έβρισκαν καλή την ιδέα για ένα τέτοιο Συνέδριο.
Η διάδοση του μηνύματος και η αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι το πρώτο στάδιο για μία τέτοια διαδικασία.
Μόλις ωριμάσει η σκέψη και υπάρχει ανταπόκριση και από άλλους φίλους blogger μπορούμε να κάνουμε μία προσπάθεια για μία ευρύτερη γνωστοποίηση της ιδέας.

Θα τα λέμε διαδικτυακά...

Christos Moissidis on 22 Οκτωβρίου 2008 στις 8:20 μ.μ. είπε...

ok:)

ellinaki on 23 Οκτωβρίου 2008 στις 9:06 π.μ. είπε...

Προσωπικά συμφωνώ. Αν λάβουμε, όμως, υπόψη τη γενικότερη γκρίνια που επικράτησε πριν λίγες μέρες με τους 50 bloggers που πήγαν στις Βρυξέλες, δεν ξέρω κατά πόσο η ελληνική blog κοινοτητα είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο.

Homo Sapiens on 23 Οκτωβρίου 2008 στις 10:58 π.μ. είπε...

ellinaki,

ίσως μία αυτο-οργανωτική προσπάθεια, δίχως επιλεκτικότητα και αποκλεισμούς να είναι αυτό που πραγματικά επιθυμούν οι περισσότεροι blogger.

Πάντως, η αυτενέργεια, η αυτο- οργάνωση και η αυθόρμηση συλλογική δράση δεν είναι -δυστυχώς- στοιχεία που συνθέτουν την κουλτούρα μας.

 

Homo sapiens. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com