Η οργάνωση The Fair Pay Network και το IPPR (Institute for Public Policy Research) διοργανώνουν ένα "ιδιότυπο" πρωτάθλημα για την ανάδειξη της πιο "ηθικής" (ethical) ομάδας στην Premiership. Κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η διασφάλιση της δέσμευσης των ποδοσφαιρικών επιχειρήσεων ως προς τη δίκαιη μεταχείριση του - εκτός γηπέδου- εργατικού δυναμικού τους (ή καλύτερα η δημιουργία κινήτρων για "ηθικότερη" εργοδοτική συμπεριφορά). Παρά την τεράστια κερδοφορία της Premiership, οι όροι εργασίας των ανθρώπων που εργάζονται για τα ποδοσφαιρικά club (ξενοδοχειακές υπηρεσίες, υπάλληλοι καταστημάτων, φροντιστές γηπέδων, καθαριότητα κτλ.) είναι εξαιρετικά δυσμενείς. Η πρωτοβουλία των διοργανωτών επιχειρεί τη θέσπιση τριών βασικών κριτηρίων (Hatrick Gold Standard) και τη βαθμιαία υιοθέτησή τους από τις ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις. Τα κριτήρια, όπως διατυπώνονται στο σχετικό site είναι:
- A fair wage of at least £7.45 an hour in London (London Living Wage as designated by the Low Pay Unit of the Greater London Authority) and £6.80 an hour in the rest of the country (estimated national living wage - 60 per cent of gross, median The Fair full-time pay (equivalent to £13,100 or £12,376 a year for a full-time working week)
- The right to paid holiday (a minimum of 25 days) and paid parental leave.
- Equal treatment of all staff, whether directly employed or on an agency contract.
Εφόσον "τρέξει" η πρωτοβουλία (συμφωνήσουν οι ομάδες), σε τακτά χρονικά διαστήματα θα δημοσιεύεται η πρόοδος των ομάδων και θα διαμορφωθεί μία -σχετική- ειδική βαθμολογία, προκειμένου στο τέλος της σεζόν να ανακηρυχθεί ο πρωταθλητής στο Fair Pay (ειδικό βραβείο).
Οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι:
Οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι:
We want to encourage every Premiership club to become a fair wage and ethical employer. In doing so they can ensure that those at the bottom who contribution so much to the commercial success of their clubs do not have to live a life of poverty.
We want our national sport to set a national standard for fairness
5 comments:
@Πασχάλη πολύ καλή πρωτοβουλία και πολύ ωραίο που το βρήκες αυτό και το δημοσίευσες. Το ίδιο θα έπρεπε να γίνεται σε όλες τις επιχειρήσεις με κουλτούρα καταδίκης για τις χειρότερες από τους πολίτες.
Και αυτά βέβαια σαν πρώτο βήμα.
Οι μηχανισμοί που δημιουργούν κίνητρα στις επιχειρήσεις, ώστε να τους συμφέρει να λειτουργούν με κριτήρια -πέραν των αμιγώς οικονομικών- κοινωνικά ή/και περιβαλλοντικά (συμφέρει να είσαι καλός) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αποτελούν επιδιωκώμενο στόχο.
Είναι η συζήτηση που έχουμε ακρετές φορές κάνει σχετικά με την ΕΚΕ και το κοκκινοπράσινο ISO.
Βρήκα τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία πολύ ενδιαφέρουσα. Ιδιαίτερα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η ανταπόκριση των ομάδων, των φιλάθλων, ποια θα είναι τα τελικά αποτελέσματα και πόσο αποτελεσματικοί θα είναι οι σχετικοί έλεγχοι, καθώς και πώς αυτούς του είδους οι δεσμεύσεις μπορούν να μεταβάλλουν τις οικονομικές επιδόσεις των ομάδων...Θα το παρακολουθώ...
Αναμένω ότι η απάντηση των "φιλάθλων" θα είναι ανάλογη της απάντησης των "οικολόγων" που πήγαν στη συναυλία της Μαντόνα για το περιβάλλον και μόλις έφυγαν όλο το γήπεδο ήταν γεμάτο σκουπίδια.
Κοινώς, απλά ο κόσμος ικανοποιείται με το "κάτι να κινείται", αλλά από συνείδηση προς τα πού γίνεται η κίνηση, μηδέν.
Καλημέρα!
Γεια σου Ikonikos,
ωραίο σχόλιο..
υποθέτω ότι η αντιληψή σου επικεντρώνει στο έλλειμμα ριζοσπαστικοποίησης (υπό την έννοια κεντρικών δομικών/συστημικών αλλαγών), τόσο ως προς τις πρωτοβουλίες/ πολιτικές λύσεις/ κινήσεις, όσο και ως προς τις...συνειδήσεις.
Μέσα είσαι homo sapiens... Και η απώτερη αναγωγή είναι στην ανισοκατανομή εξουσίας σε κάθε σφαίρα (η οποία πριμοδοτείται βέβαια πό το σύστημα και από την έλλειψη συνείδησης) που θεωρώ ότι είναι το καθοριστικό αίτιο των καθημερινών εγκλημάτων...
Δημοσίευση σχολίου