30/7/08
Το αίτημα για την "επιστροφή στην πολιτική"
29/7/08
Το -πολιτικά- άκυρο “κοινωνικό συμβόλαιο κυβερνώντων - κυβερνωμένων”
Σήμερα, η αρνητική κοινωνικοοικονομική και πολιτική συγκυρία υποδεικνύει ότι το «τρέχον κοινωνικό συμβόλαιο» της Ν.Δ με την κοινωνία είναι επί της ουσίας πολιτικά άκυρο, ή εναλλακτικά έχει ισχνή (αν όχι ανύπαρκτη) πολιτική νομιμοποίηση:
α) το εφεύρημα του «προϋπολογισμού» για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών αποδεικνύεται διαρκώς ότι συνιστά πολιτικό εμπαιγμό. Η αδυναμία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, λόγω διεθνούς κρίσης και εγχώριων διαρθρωτικών αστοχιών/ προβλημάτων (προφανώς η πραγματικότητα διαψεύδει συχνά τις εκτιμήσεις των policy makers), αναδεικνύει τον πολιτικό παραλογισμό και τον αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα των πρόωρων εκλογών, β) το σχέδιο ανασυγκρότησης των κατεστραμμένων περιοχών δεν έχει προωθηθεί, ενώ ουδείς γνωρίζει λεπτομέρειες περί τη διαχείριση των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν για τις πληγείσες περιοχές. Η εκβιαστική και ψηφοθηρική πολιτική των άμεσων αποζημιώσεων συνιστά, επίσης, πολιτική κοροϊδία και ηθική έκπτωση, γ) η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών είναι αναποτελεσματική (βλ. Ρόδος), δίχως ουσιαστική αναμόρφωση του κρατικού μηχανισμού και ενίσχυση του πεδίου της πρόληψης. Επίσης, το λεκτικό πυροτέχνημα «όπου υπήρχε δάσος θα ξαναγίνει δάσος» διαψεύδεται από τα γεγονότα (αποχαρακτηρισμοί περιοχών, αυθαίρετα), δ) τα πολιτικά σκάνδαλα (Siemens) και η διευθέτηση του «ζητήματος Ζορμπά» είναι ενδεικτικά της πολιτικής τακτικής της συγκάλυψης (κουκούλωμα), ενώ η ηθική και πολιτική ευθύνη θεωρούνται ανύπαρκτοι όροι (βλ. π.χ περιπτώσεις Λιάπη, Κεφαλογιάννη) και ε) οι μεταρρυθμίσεις είναι αποσπασματικές, διστακτικές και “πρόχειρες” δίχως επαρκή πληροφόρηση της κοινωνίας για τα πιθανά οφέλη και το κόστος τους, τους κερδισμένους και χαμένους των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, τον τρόπο κατανομής των πιθανών μελλοντικών οφελών στις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και τον τρόπο αποζημίωσης των βραχυπρόθεσμα χαμένων.
24/7/08
Η αυτονόμηση του δημόσιου χώρου ως σύγχρονο δημοκρατικό αίτημα
Σκέψεις και σχόλια για τη σημερινή ημέρα...
Στις “ανώριμες” δημοκρατίες η σχέση δημόσιου χώρου και πολιτικής είναι σαφώς άνιση (υπέρ της δεύτερης). Ο ιμπεριαλισμός του κομματικού φαινομένου σε όλες τις εκφάνσεις του “κοινωνικού”, διαμορφώνει ένα -ασφυκτικά- περιοριστικό πεδίο κινήσεων για αυτόνομες κοινωνικές δράσεις. Επί της ουσίας, η εγχώρια κοινωνία των πολιτών είναι αναιμική, αν όχι ανύπαρκτη. Ο ισχυρός κομματικός έλεγχος στους κοινωνικούς θεσμούς (βλ. πολιτισμός, παιδεία, οικονομία, συνδικαλισμός, αθλητισμός), μέσω ιστορικά θεμελιωμένων δομών και του «προνομίου» της διανομής του δημοσίου χρήματος, δημιουργεί ένα πλέγμα αντικρουόμενων ατομικών - κομματικών συμφερόντων που παράγουν διαφθορά, προσοδοθηρία και διαπλοκή. Στην πολιτική, σε αντίθεση -πιθανώς- με την ελεύθερη οικονομία, δεν υπάρχει ο μηχανισμός της «αοράτου χειρός». Η προώθηση των ατομικών/ κομματικών επιδιώξεων δεν συνεπάγεται συνήθως -ή μάλλον ποτέ- την ικανοποίηση του δημόσιου συμφέροντος. Πολιτική και κοινωνική σφαίρα συγχωνεύονται και δημιουργούν μία “αρένα” ατομικών συμφερόντων, επιδιώξεων και φιλοδοξιών, όπου επιβιώνουν οι πιο “καπάτσοι” και δικτυωμένοι.
Οι παραπάνω σκέψεις - προφανώς ευρέως διαδεδομένες- ελάχιστα θα απασχολήσουν τη δημόσια συζήτηση του “πολιτικού συστήματος” στην θερινή του εορτή στα προεδρικά ανάκτορα. Παραδοσιακά, μετά τη μεταπολίτευση, αποθεώνεται η έννοια της δημοκρατικής σταθερότητας και η διαχρονική - αναχρονιστική μάλλον - σύγκριση της δημοκρατίας με τον φασισμό. Οι μετα-δημοκρατικές ανησυχίες ουδόλως απασχολούν το σύστημα, που εκ των πραγμάτων βολεύεται από το status quo, εφόσον, έτσι, ευνοείται η αναπαραγωγή του. Το ουσιαστικό δημοκρατικό πολιτικό διακύβευμα για τους προοδευτικούς πολιτικούς σχηματισμούς, είναι η προάσπιση του δημόσιου χώρου (προσοχή όχι του κράτους), η βαθμιαία αποκλιμάκωση της κομματικής ισχύος (λιγότερο και καλύτερο κόμμα) και του ελέγχου στους κοινωνικούς θεσμούς (για την μεγαλύτερη αυτονομία τους) και η προώθηση (γιατί όχι η επινόηση πρώτα) του δημοσίου συμφέροντος. Δίχως έναν τέτοιου τύπου ριζοσπαστισμό, οι πολιτικές διακηρύξεις για ηθικοποίηση της πολιτικής είναι κενές περιεχομένου. Ο κίνδυνος του Γκραμσιανού πολιτικού μεταμορφισμού είναι δεδομένος (κόμματα ή/ και πολιτικοί με οραματικές διατυπώσεις όταν βρεθούν σε θέση εξουσίας αλλάζουν συμπεριφορά καθώς ενσωματώνονται πλήρως στις παραδοσιακές εξουσιαστικές δομές).
21/7/08
Η… αβάστακτη ελαφρότητα της ΟΝΝΕΔ
Οι -απλουστευτικές- οραματικές διατυπώσεις του νέου πολιτικού, πιθανότατα προϊόν καλής προαίρεσης, αποτυπώνουν την κυρίαρχη πολιτική κουλτούρα της μετριότητας. Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, αν τον ερμηνεύω ορθά, διαπιστώνει ότι η απλή και κατανοητή πολιτική (τι σημαίνει άραγε τούτο;) καθίσταται περισσότερο ελκυστική για τον νέο πολίτη, ή εναλλακτικά, η δυσνόητη και ακατάληπτη πολιτική (!) αποτρέπει τους νέους από την ενασχόληση με τα κοινά. Έτσι, η πολιτικά ώριμη νεολαιίστικη ελίτ επιχειρεί να απλοποιήσει την πολιτική (να την εκλαϊκεύσει;) και να την μετασχηματίσει σε ένα νέο ελκυστικό hobby.
Νομίζω ότι οι συγχύσεις, οι παρανοήσεις και οι εσφαλμένες εντυπώσεις είναι δεδομένες. Η πολιτική είναι -μάλλον- περισσότερο απλή και “κατανοητή” από ποτέ, τόσο απλουστευτική και προβλέψιμη ώστε να δημιουργεί εύλογες αντιπάθειες. Η πολιτική αντίληψη και πρακτική της κομματικής νεολαίας δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις (παρά μόνο για τον πρόεδρο και τους συν αυτώ): η ενσωμάτωση σε πελατειακά δίκτυα και “υπόγειους” μηχανισμούς συμφερόντων, συναλλαγών και εξαρτήσεων, η υιοθέτηση της κουλτούρας της κομματικής πατρωνίας, της ευνοιοκρατίας και της ρουσφετολογίας, η υποταγή στην κομματική ιεραρχία και στις δημόσιες σχέσεις, η αποθέωση της παραπολιτικής (ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής, χειροκροτητές, φανατισμένοι ιδεοληπτικοί) και η “νομιμοποίηση” της αναξιοκρατίας συνιστούν απλές, κατανοητές, μη ελκυστικές όψεις της πολιτικής. Η απλοϊκή πολιτική σκέψη (και ανύπαρκτη ακόμη) και το ιδιαίτερο ταλέντο της «καπατσοσύνης» αρκούν για την ανέλιξη στην κομματική ιεραρχία, διανοίγοντας προοπτικές για επαγγελματική ενασχόληση με την πολιτική.
Πέρα από αυτή την άποψη, η δήλωση του κ. Παπανικολάου υποδεικνύει μία έμφυτη τάση για μετριότητα, για υποβάθμιση της πολιτικής σε απλουστευτικά σχήματα και διαδικασίες. Η κατανόηση της πολιτικής και η προσέλκυση του πραγματικού ενδιαφέροντος των πολιτών για την πολιτική δεν προκύπτουν από απλές, επιφανειακές, επικοινωνιακές και πολιτικάντικες αναλύσεις, αλλά από συνθέσεις, πολύπλοκες και πολύπλευρες προσεγγίσεις που πληροφορούν τους πολίτες για όλες τις πτυχές των κοινωνικών προβλημάτων, τις πιθανές λύσεις, τα οφέλη και το κόστος, ώστε, τελικά, να διευρύνεται το πλαίσιο των πολιτικών-εκλογικών επιλογών τους και να διευκολύνονται οι αποφάσεις τους. Τα πολιτικά - κοινωνικά προβλήματα είναι δισεπίλυτα και απαιτούν στρατηγική σκέψη, αναλυτική ικανότητα, πολιτική οξυδέρκεια και γνώση. Αναμφίβολα, είναι στοιχεία που δύσκολα συναντώνται στο πολιτικό σύστημα. Η πολιτική είναι γοητευτική γιατί είναι πολύ δύσκολη υπόθεση!
Τι είναι άραγε πιο δυσάρεστο: η ανεπάρκεια και μετριότητα του σήμερα ή η διαφαινόμενη… ελαφρότητα του αύριο;
18/7/08
Ο ταλαντούχος κ. Καραμανλής
Η εκφορά ενός ιδιότυπου πολιτικού λόγου που συνθέτει με δεξιοτεχνία τον σύγχρονο προοδευτισμό με τον παραδοσιακό λαϊκισμό υποδεικνύει μία επιμελώς σχεδιασμένη πολιτική τακτική. Ο κ. Καραμανλής αποφεύγει -συνήθως- το αναχρονιστικό λεξιλόγιο του κλασικού δημαγωγού, ενώ διατυπώνει συχνά προοδευτικό πολιτικό λόγο (π.χ εμμονή στις μεταρρυθμίσεις, επιδιώκει να είναι χρήσιμος και όχι πρόσκαιρα αγαπητός, δεν ενδιαφέρεται για το βραχυχρόνιο πολιτικό κόστος αλλά για το μακροχρόνιο κοινωνικό όφελος κτλ.) που βαθμιαία διαμορφώνει το προφίλ του μεταρρυθμιστή. Ωστόσο, ο έξυπνος προοδευτικός του λόγος συνοδεύεται από επιτηδευμένη πολιτική αδράνεια (όσο λιγότερο πράττεις, τόσο λιγότερο κόστος έχεις)· τα προοδευτικά λεκτικά πυροτεχνήματα επενδύουν την πολιτική της αναβολής (του τίποτα). Εντούτοις, η στρατηγική είναι αποτελεσματική: ο κ. Καραμανλής έχει απόλυτα οικειοποιηθεί τη «μεταρρύθμιση» ως αίτημα/ σύνθημα πολιτικής, διατηρώντας την ηγεμονία στον κρίσιμο -εκλογικά- μεσαίο χώρο.
Η φαινομενική πολιτική κυριαρχία του πρωθυπουργού αποτυπώνεται, επίσης, στην προσαρμογή της στρατηγικής του στην κυρίαρχη εγχώρια πολιτική υπο-κουλτούρα. Δίχως αμφιβολία, η επιλογή του κ. Καραμανλή να δρα ως «από μηχανής θεός» (παρεμβαίνει, διόλου τυχαία, την ύστατη στιγμή δίνοντας λύση(;) στο πρόβλημα που δημιουργούν - συνήθως - οι αδέξιοι υποτακτικοί του), θέλγει το θυμικό του λαού που είναι -διαχρονικά- δεσμευμένο στη σωτηριολογία και στις μεταφυσικές παρεμβάσεις του σοφού ηγεμόνα (υπάρχει, βέβαια, και μία σχετική ασφάλεια όταν η χώρα κυβερνάται από έναν Καραμανλή!). Επιπρόσθετα, η συστηματική ανάδειξη ενός παραδοσιακού ηγετικού προφίλ μέσω μίας περίτεχνης κινησιολογίας, μίας ιδιότυπης άρθρωσης (βλ. τη σημερινή στεντόρεια και «αγανακτισμένη» φωνή) και «πεζοδρομιακών» λόγων (βλ. π.χ νταβατζήδες) που μεταδίδουν - υποτίθεται - την αίσθηση της αποφασιστικότητας και της σιγουριάς, ανταποκρίνεται στην κυρίαρχη λαϊκή αίσθηση για τον ηγεμόνα, που κινείται εγγύτερα σε ό,τι - εύστοχα - αποκαλείται «πολιτικός κουτσαβακισμός» (ο σοφός - ρήτορας ηγεμόνας της hard power)
Κάπως έτσι, ο ταλαντούχος κ. Καραμανλής φαίνεται να είναι -προς το παρόν- ο μεγάλος ηγέτης στη χώρα ….των λωτοφάγων!
17/7/08
Το περιοδικό "Νέα Πολιτική" για τη "νέα Μεταπολίτευση"
8/7/08
Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από το περιοδικό "Βορέας"
Υ.Γ Είναι μία καλή ευκαιρία για μία ολιγοήμερη εκδρομή στα...πάτρια εδάφη! Σας ενημερώνω ότι η απουσία του homo sapiens από την blogoσφαιρα οφείλεται σε απροσδόκητο φόρτο εργασίας και όχι στη...θερινή ραστώνη. Ωστόσο, αναμένεται να επιστρέψω δριμύτερος...
2/7/08
H μεταφυσική πολιτική: "μεσσιανιστές" και "δαιμονολάτρες"
Παράλληλα με τις μεσσιανικές αντιλήψεις, στον δημόσιο-πολιτικό χώρο ενδημούν η δαιμονοποίηση και οι ρηχοί (εύκολοι) ιδεολογικοί αφορισμοί. Οι εγχώριες θεσμικές/ πολιτικές/ κοινωνικές αστοχίες (αντιπαραγωγικό μοντέλο, μικρο-παρεο-κλεπτοκρατικός καπιταλισμός, κρατισμός, κοινωνικές ανισότητες/φτώχεια, ακρίβεια…) που ευνοούν τις αρνητικές οικονομικές/ κοινωνικές επιδόσεις και δημιουργούν κοινωνική δυσπιστία και δυσαρέσκεια, δεν ερμηνεύονται από τη σχετική απροθυμία της κυβερνώσας ελίτ να προωθήσει αποτελεσματικές-προοδευτικές- επώδυνες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στο κράτος, αλλά εξηγούνται ως αποτελέσματα αρνητικών/ ανεξέλεγκτων εξωτερικών επιδράσεων. Η κατασκευή φαντασιακών εχθρών (π.χ παγκοσμιοποίηση) αποσιωπά επιμελώς την εγχώρια πολιτική μετριότητα, διαιωνίζει πολιτικές ανακρίβειες και αφορισμούς, ενώ διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την ευδοκίμηση της εσωστρέφειας και του αντιπαραγωγικού οικονομικού εθνικισμού. Η εμμονή στις μυωπικές αντιλήψεις και τους «αποδιοπομπαίους τράγους» συνιστά μια βολική πολιτική πραγματικότητα, που ευνοεί την αναπαραγωγή του υπάρχοντος πολιτικού και κοινωνικού status quo και την διόγκωση των υπαρκτών διαρθρωτικών προβλημάτων (γι’ αυτά τα θέματα θα ασχοληθώ αναλυτικότερα σε επόμενες αναρτήσεις).