3/4/08

Η ιδεολογία της Στατιστικής και ο 'αριστερός' πληθωρισμός



Η στατιστική στην πολιτική δεν είναι αξιολογικά ουδέτερη και ως εκ τούτου η 'απολυτότητα' των αριθμών ουδόλως θεωρείται δεδομένη. Τα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία διαφοροποιούνται ανάλογα με την οπτική της προσέγγισης και τους υπολογισμούς των μετρήσεων. Μπορεί οι αριθμοί να αποτελούν προϊόν τεχνοκρατικών αναλύσεων, ωστόσο ο τρόπος ανάγνωσής τους συνιστά πολιτική θέση. Λόγου χάρη, δείτε τον πληθωρισμό. Ο επίσημος πληθωρισμός αποτυπώνει τον ρυθμό μεταβολής των τιμών αγαθών και υπηρεσιών μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (1 έτος). Με βάση τη διεθνή πρακτική, ο δείκτης προκύπτει από την μέτρηση των μεταβολών των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών και την αντίστοιχη στάθμισή τους. Εκείνο που έχει σημασία εδώ, είναι ότι το ειδικό βάρος (στάθμιση) που έχει κάθε αγαθό/υπηρεσία ως προς τον προσδιορισμό του επίσημου πληθωρισμού προκύπτει από τον όγκο των συναλλαγών του. Με άλλα λόγια, ο επίσημος πληθωρισμός διαμορφώνεται στον μεγαλύτερο βαθμό από τα αγαθά/υπηρεσίες για τα οποία ξοδεύονται περισσότερα χρήματα και που, εκ των πραγμάτων καταναλώνονται περισσότερο από τις υψηλές εισοδηματικές τάξεις (υψηλά στεγαστικά, πολυτελή αυτοκίνητα, είδη πολυτελείας κτλ.). Ο πληθωρισμός των 'πλουσίων' τοποθετείται πολύ εγγύτερα στον επίσημο πληθωρισμό από τον πληθωρισμό των 'φτωχών'. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών των αγαθών πολυτελείας π.χ τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν πολύ μικρότερος συγκριτικά με τον ρυθμό αύξησης των αγαθών που καταναλώνουν οι φτωχοί. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις η μεταβολή ήταν αρνητική (μείωση στεγαστικών επιτοκίων, μειώσεις στους φόρους εισαγωγής πολυτελών αυτοκινήτων κτλ). Αντιθέτως, στα αγαθά που καταναλώνουν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι αυξήσεις ήταν πολύ μεγάλες (δείτε αγαθά πρώτης ανάγκης, ενοίκια, εισιτήρια κτλ.). Σκεφτείτε, λοιπόν, πως όταν ανακοινώνονται αυξήσεις μισθών στα όρια του πληθωρισμού, τα φτωχά νοικοκυριά ουσιαστικά χάνουν αγοραστική δύναμη, εφόσον ο πληθωρισμός που αντιμετωπίζουν είναι αντικειμενικά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώνεται. Αναμφίβολα, ο πληθωρισμός του 'φτωχού' και η πολιτικοποίηση της στατιστικής πρέπει να ενσωματωθούν στην ιδεολογική και πολιτική agenda της σύγχρονης Αριστεράς. Η ιδεολογική μάχη με την Δεξιά πρέπει να μεταφερθεί και στο πεδίο της στατιστικής!
Υ.Γ. Προτείνω το κείμενο του καθηγητή Γ.Βαρουφάκη υπό τον τίτλο 'Φτώχεια και Αριστερά', στο βιβλίο 'Για μία προοδευτική πολιτική', υπό την επιμέλεια του Χ.Τσούκα.

4 comments:

Nikos Lioliopoulos on 3 Απριλίου 2008 στις 7:36 μ.μ. είπε...

Εκπλήσσομαι με όσα παραθέτεις στο άρθρο σου αυτό, είναι πράγματα που τα ακούω για πρώτη φορά. Τώρα μάλιστα εξηγήται το γεγονός ότι ενώ οι τιμές όλων σχεδόν των αγαθών ανεβαίνουν ραγδαία ο επίσημος πληθωρισμός παρουσιάζει μία μικρή μόνο αύξηση.
Τα καρτέλ της ελληνικής αγοράς θέριεψαν απο την ημέρα που ανέλαβε η Δεξιά την κυβέρνηση. Είναι πάγια τακτική της δεξιάς στην Ελλάδα να βλέπει το κράτος και την οικονομία ως λάφυρο. Και όλα αυτά, ενάντια στις αρχές της φιλελεύθερης θεωρίας για την οικονομία που υποτίθεται ότι πρεσβεύει.
Η μάχη με τη δεξιά ,κατα τη γνώμη μου θα πρέπει να ενταθεί, όχι τόσο στο ιδεολογικό επίπεδο, μιας που η αιτία της ακρίβειας δεν είναι η εφαρμογή των φιλελεύθερων αρχών, αλλά η μή εφαρμογή τους, αλλά στο επίπεδο της επιστημονικής στήριξης των προοδευτικών ιδεών .Και η στατιστική σίγουρα είναι ένα εργαλείο.
Υ.Γ.Χαίρομαι που έλαβες υπόψιν την προτροπή μου!

Homo Sapiens on 3 Απριλίου 2008 στις 8:37 μ.μ. είπε...

Νίκο,
το διακύβευμα για την Αριστερά είναι να αποδεσμευθεί από την άκαρπη διαμαρτυρία και να βγεί μπροστά ως προωθητική δύναμη με καινοτομία, δημιουργικές πρωτοβουλίες και προοδευτικές ιδέες. Χρειάζεται επεξεργασμένος, συνεκτικός, λογικά θεμελιωμένος, επιστημονικά τεκμηριωμένος αλλά προσοχή...και κοινωνικά ελκυστικός λόγος

tractatus on 3 Απριλίου 2008 στις 11:52 μ.μ. είπε...

Πλούσιο κράτος με φτωχους πολίτες. Μισθοί σε δραχμές -αγορές σε €. Δυστυχώς, για τους μικρομεσαίους πολίτες δεν προνοεί κανείς...ακόμα και στις απεργίες της τράπεζας οι μεγαλοκαταθέτες παίρνουν τα χρήματά τους...για τους συνταξιούχους έχει ο Θεός.
Κατά τα άλλα η ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ υπέγραψαν σιωπηλά(ακούσατε κάτι εσείς;) για αυξήσεις 12,41% σε 3 δόσεις. Ο κατώτατος μισθμός 740 € απο 658€ και το ημερομίσθιο απο 29,39 σε 33,04€...Μάλιστα. Απο την άλλη η φοροπαγίδα της φορολογικής κλίμακας σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού κάνει ακόμα φτωχότερους τους Ελληνες. ...αλλά ποιός νοιάζεται τελικά...Απο την άλλη με βάση στοιχεία της ΕΕ έχει ακυρωθεί στην Ελλάδα η εργατική νομοθεσία για τις ώρες εργασίας...1 στους 2 Ελληνες απασχολείται το Σάββατο και 1 στους 5 την Κυριακή...κι άλλα πολλά αλλά δεν θέλω να κάνω κατάχρηση του χώρου...

cynical on 16 Μαΐου 2008 στις 9:30 π.μ. είπε...

Καλη μέρα homo-sapiens. Πάρα πολύ διαφωτιστικό το άρθρο σου. για μας του εκτος των οικονομικών.

Sponsors

Archive

 

Homo sapiens. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com