10/4/08

Η αντιδημοκρατική λογική των ιδεοληπτικών εμμονών


Σε προηγούμενη ανάρτηση - με αφορμή την απαράδεκτη εξώδικη διαμαρτυρία του ΛΑ.Ο.Σ προς το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και την ευθεία αμφισβήτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας- είχα επισημάνει την επικινδυνότητα του δημαγωγικού λαϊκισμού και των ιδεοληπτικών εμμονών. Η συγκεκριμένη αναφορά δεν είχε ως κίνητρο την εκδήλωση ενός αντιδεξιού - συμπλεγματικού μένους, αντιθέτως είχε ως αποκλειστικό στόχο την ανάδειξη (ακόμα) μίας επικίνδυνης συμπεριφοράς ενάντια στο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Με την ίδια λογική, προκύπτει η ανάγκη να καταδικαστεί η απαράδεκτη απόφαση του Δ.Σ του Συλλόγου Φοιτητών στη Νομική Σχολή Αθηνών να μην επιτραπεί η συμμετοχή της φοιτητικής παράταξης του ΛΑ.Ο.Σ στις φοιτητικές εκλογές. Υπό τον ιδεοληπτικό μανδύα μίας γραφικής (πλέον) αντιφασιστικής ευαισθησίας, που τείνει να επικυριαρχεί στη λογική, το υποσυνείδητο και τον πολιτικό λόγο των φοιτητικών παρατάξεων 34 περίπου χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, επιδεικνύεται μία σαφής αντιδημοκρατική, συμπλεγματική και φοβική πρωτοβουλία που πλήττει το δημοκρατικό ιδεώδες, απαγορεύοντας το δικαίωμα της συμμετοχής σε πολιτικά υποκείμενα που φαίνεται να αποδέχονται τους όρους του δημοκρατικού παιχνιδιού. Αναμφίβολα, οι αντιδραστικές λογικές και πρακτικές είναι καταδικαστέες από όπου κι αν προέρχονται.
Υ.Γ. Δείτε εδώ τη λογική της απογόρευσης της καθόδου στις εκλογές της φοιτητικής παράταξης του ΛΑ.Ο.Σ στη Νομική. Σχετικό άρθρο του Π.Μανδραβέλη αναδεικνύει τη λογική των απαγορεύσεων.

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ο τίτλος τα έιπε όλα.
Τόσο πυκνός που θα μπορούσε να γίνει τίτλος αντικινήματος.
Μια ολοκληρη κοινωνία έχει εγκλωβιστεί σε δέκα κλισε (δεξιά και αριστερά)
Οσόι δεν έχουμε πάρει ακόμα το διαζύγιο με την κοινή λογική,ή τέλος πάντων δεν προχωρήσαμε ακόμα στην εθελούσια λοβοτομή,καλά κάνουμε και προσβλέπουμε στην σκέψη ενός απλου Homo Sapiens.
Αναμένουμε τα καλύτερα!!!!!!

Homo Sapiens on 11 Απριλίου 2008 στις 10:13 π.μ. είπε...

@ left liberal

Δυστυχώς, όταν λείπουν οι προοδευτικές ιδέες, οι δημιουργικές πρωτοβουλίες, η καινοτόμα σκέψη και οι προωθητικές ιδέες από την κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που είναι καλώς τοποθετημένη εντός των τειχών του πολιτικού συστήματος, τότε η μόνη οδός για την αποτελεσματική αναπαραγωγή της είναι η πολιτική και ιδεολογική οικειοποίηση ενός αναχρονιστικού μεν, κοινωνικά ελκυστικού δε, συμβολισμού. Το κύριο μέσο γι' αυτήν την τακτική είναι η αλόγιστη χρήση πολιτικών στερετύπων και ιδεολογικών κλισε που η παραδοσιακή κοινωνία εύκολα υιοθετεί και κατανοεί...

Nikos Lioliopoulos on 11 Απριλίου 2008 στις 3:08 μ.μ. είπε...

I AM BACK! ΜΆΛΛΟΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΈΝΟΣ ΚΑΤΆ ΤΗ ΓΝΏΜΗ ΜΟΥ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΌΣ ΤΟΥΣ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΜΩΣ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Η ΑΙΤΙΟΛΌΓΗΣΉ ΤΗς ΑΠΟΠΟΜΠΗΣ . ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΝΊΣΧΥΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ , ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΣΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.Η ΟΠΟΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΣΠ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ, Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟ ΠΟΛΟΥ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ. ΠΑΡΟΤΙ ΣΎΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΟΥ,ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΘΑ ΔΕΙ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΟ.

Homo Sapiens on 11 Απριλίου 2008 στις 4:17 μ.μ. είπε...

Καλησπέρα Νίκο και καλή επιστροφή στο blogging. Νίκο, η δημοκρατική ευαισθησία και το δημοκρατικό πολιτικό ήθος δεν χωρούν εκπτώσεις, εκτείνονται σε όλα τα πολιτικά υποκείμενα αρκεί να υπάρχει ο αναγκαίος σεβασμός των όρων του δημοκρατικού παιχνιδιού. Η στέρηση του δικαιώματος της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία ενός πολιτικού σχήματος είναι βαθιά αντιδημοκρατική συμπεριφορά...Είναι ένα ιδιότυπος φασισμός απέναντι σε ό,τι θεωρούμε φασιστικό. Η λογική του 'οφθαλμός αντί οφθαλμού' δεν ταιριάζει στη δημοκρατική κουλτούρα και η αντιπαράθεση. Η αντιμετώπιση εθνικιστικών, ρατσιστικών και ακραίων πολιτικών απόψεων και συμπεριφορών πρέπει να γίνεται στο πεδίο της πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Είμαι σίγουρος ότι, η δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από κοινωνικές ομάδες που εδώ και χρόνια η κοινωνία έχει θέσει στο περιθώριο.

Υ.Γ Νίκο δες και το πόστ που έχω βάλει για την εθνική μας ντόπα. Κάνω αναφορά και στο δικό σου ποστ για τον Συρίγο. Περιμένω τη γνώμη σου

Sponsors

Archive

 

Homo sapiens. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com